НОВИНИ

МОН работи с общините за реформата в образованието

Министерство на образованието и науката и общините работим в много тясно сътрудничество във връзка с прилагането на новия Закон за предучилищното и училищно образование и Закона за професионалното образование

bnt avatar logo
от БТА
11:28, 07.10.2016
Чете се за: 01:09 мин.
Още
мон работи общините реформата образованието

Това е заявила вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която участва в откриването на годишната среща на местните власти в Албена, съобщават от пресцентъра на министерството.
Срещата се организира от Националното сдружение на общините.

"В постоянен контакт сме с кметовете и министерството ще продължи да оказва подкрепа на общинските училища" каза Кунева.


Тя е призовала за професионалното образование да се работи заедно с бизнеса.
По думите на Кунева в Пловдив с кмета Иван Тотев министерството е започнало пилотен проект за обучението на кадри за нуждите на местния бизнес и Тракия икономическа зона.

"Създаваме образователно-индустриален борд, който да насърчава и съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели. Амбицията е моделът да бъде пренесен и в други общини. Бордът ще подпомага разработването на иновативни ефективни практики на сътрудничество между училищата и работодателите за преодоляване на недостига на умения на секторно ниво"

По отношение на реформата, тя е обяснила, че всяка община трябва да прави регистър на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие. Заварените към влизането в сила на закона основни училища могат да се преобразуват в обединени училища след анализ и становище на регионалното управление на образованието и решение на съответния общински съвет. Предложенията за откриване, преобразуване и закриване на държавните и общинските училища, както и на държавните и общинските центрове за специална образователна подкрепа, на ученическите общежития и на астрономическите обсерватории се внасят в срок до 31 май и се разглеждат за следващата учебна година.

Общините трябва да изготвят списък на децата, които следва да постъпят в групи за предучилищна подготовка и в 1 клас, и го изпращат в срок до 1 март в училищата и детските градини на тяхната територията. В срок до 15 септември училището изпраща в съответната община сведение за децата, записани в предучилищна група и в 1 клас към момента, е казала министър Кунева.

По думите й до 30 септември общините осъществяват дейности по установяване на причините за непостъпване в 1 клас на ученици от приложения списък. За осъществяване на приема в 1 клас за всяко населено място с повече от едно училище, общините разработват система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до настоящ адрес на родителите/настойниците и/или най-краткото време за достигане до училището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главчев прекрати парламентарното заседание заради безредици в залата
Главчев прекрати парламентарното заседание заради безредици в залата
ВАС отмени решението на ЦИК за медийните пакети за референдума
ВАС отмени решението на ЦИК за медийните пакети за референдума