НОВИНИ

МОН с 22 мерки срещу агресията в училище

Просветното министерство набеляза 22 мерки за превенция на агресията сред учениците. Най-важното е да се координира дейността на медицинските лица в училище, а агресивните деца да се насочат към психологическа подкрепа. Справянето с насилието и агресията ще се бори с видеонаблюдение, обучения на учителите как да действат при инциденти, анализ на влиянието на компютърните игри върху учениците. Част от мерките ще се осъществят до края на тази година, останалите-до края на 2018-та.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:19, 10.04.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Основните мерки в плана за действие са промените в две наредби. Първата е за приобщаващото образование. Още щом се забележат първите признаци на агресия у ученика, той трябва да се насочва към психолози. Ако детето не е пълноценно в клас, то ще може да бъде изведено, за да не пречи на другите ученици.

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: Може да премине в други форми на обучение, така че да не възпрепятства учебния процес. Но така или иначе трябва да е ясно какви са стъпките една след друга, които трябва да се случат с това дете, така че то да се върне обратно в час или да отиде в някаква друга форма, която не пречи на останалите деца.

Учителите ще могат свободно да упражняват правата си за мерки и наказания. Крайната дума за наказанието ще е на учителите, а не на родителите. Ще се намали и бумащината при документиране на проблемните деца, а целта е учителите да се върнат към основната си дейност- преподаването.

Променя се и Наредбата за здравните кабинети. Ще има различни варианти на медицинска помощ- сестра в училището, лечебно заведение или личен лекар в близост до училището. За всяко дете ще се знае варианта. Според здравното министерство така ще се подобри координацията на медицинските служби. Оттам казват, че за тях превенцията е по-важна и ще търсят ранната тревожност при децата.

Доц. Христо Хинков, Национален център по обществено здраве и анализи: Няма лекар, който би могъл да работи в училище и само там да развива своята професия. Това е невъзможно в съвременните условия. Защото училищния лекар всъщност се деквалифицира, там в училището със здравите деца.

За промените в наредбите са нужни пари, които да се заложат в бюджет 2018-та. Около 17 млн. лева ще трябват и за психолози. Сред другите мерки са експертна помощ на учителите как да действат при инциденти, извънкласни дейности, видео наблюдение и други.

Д-р Валентин Димитров, зам.-председател на ДАЗД: Децата подражават и те си избират модел на поведение, който да следват. Агресията е навсякъде и докато агресията при възрастните не бъде намалена, те ще продължават да прехвърлят това, което виждат в училище и при взаимоотношенията си.

Министър Денков коментира и публикации от последните дни, свързани със смъртта на 10-годишната Габриела от 52-ро училище.

Проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката: Това дете изобщо не е ясно дали е починало от удара в корема, има разследване... смъртта на това дете не е настъпила по начина, по който излезе в медиите.

Планът за действие при агресия е качен на сайта на министерството за обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова отоплителна система за 3 софийски училища и детска градина
Нова отоплителна система за 3 софийски училища и детска градина
Наско от Б.Т.Р. като Пилат Понтийски
Наско от Б.Т.Р. като Пилат Понтийски