НОВИНИ

Мосул празнува след победата на иракските сили срещу "Ислямска държава"

"Триумф над терористите, които са враг на всички цивилизовани народи" - с тези думи американският президент Доналд Тръмп поздрави иркаските правителствени части за победата в Мосул. Знаете, премиерът Хайдер ал Абади официално съобщи, че джихадистката групировка "Ислямска държава" е загубила контрола си над втория по големина град в Ирак. Предизвикателствата както пред иракското правителство, така и пред международната коалиция срещу джихадистите, никак не са малко.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:50, 11.07.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Радост сред иракчани, след обявяването на победата в Мосул. В продължение на три години вторият по големина град в Ирак е бастион на джихадистите от "Ислямска държава". Именно там те обявиха и своя халифат. Битката за града продължи повече от 9 месеца. Загиват хиляди цивилни, близо 1 млн. са прокудени от домовете си. Премиерът Хайдар ал Абади е посрещнат като герой в Мосул.

- Това е победа за целия иракски народ. Хората са преживели много, много са страдали и се надявам скоро да могат да се върнат по домовете си. Освобождаването на Мосул далеч не значи, че "Ислямска държава" е победена завинаги. Джихадистите продължават да контролират големи територии в Сирия и Ирак, но поражението там силно отслабва позициите им.

Ихсан ал Шамари, експерт по сигурността: Да, това е голяма победа за иракската армия, но предизвикателствата тепърва започват. Терористите може и да са прогонени от града, но техните идеи не са заличени. Военни победи не могат да се преборят с тяхната идеология. Терористите ще се крият и ще изчакат подходящ момент, в който отново да нанесат удар.

Следите от опустошителната битка остават. Старият град е напълно срутен, почти няма сграда, която да не е надупчена от куршуми. В първите часове след като иракската армия обяви победата си, в Мосул продължаваха да се чуват спорадични изстрели.

Ихсан ал Шамари, експерт по сигурността : Другият много важен въпрос е как ще се гарантира опазването на сигурността в освободените райони. Гражданите трябва да могат да се върнат по домовете си и да водят нормален начин на живот. Иракското правителство не може да се справи само с тази задача.

Според доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл", както "Ислямска държава", така и иракските правителствени сили са нарушавали международното право и е възможно действията им да са равносилни на военни престъпления. Точният брой на загиналите и размерът на щетите в Мосул не е известен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки четвърти безработен в Русе е висшист
Всеки четвърти безработен в Русе е висшист
Джихадистите обявиха смъртта на лидера на „Ислямска държава”
Джихадистите обявиха смъртта на лидера на „Ислямска държава”