МОСВ подготвя мерки срещу замърсяването на въздуха от отоплението и автомобилите

През ноември МОСВ ще имат готови предложения и ще организираме широка дискусия за намаляване на замърсяването на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на Европейска конференция за качеството на въздуха „SofAIR“.

от БГНЕС
14:10, 12.10.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
мосв подготвя мерки замърсяването въздуха отоплението автомобилите

Експертите в министерството и от други ведомства работят в две направления. Едното е разработване на критерии за качество на твърдите горива за битово отопление, така че те да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел. Целта е да се намери социално-икономически баланс между интереса на потребителите и на продавачите.

Втората посока е мерки срещу замърсяването от автомобилния транспорт. Обсъжда се по-стриктен контрол за вредни емисии при първа регистрация на автомобилите. Министърът е убеден, че за решаването на днешните проблеми е необходим поглед в перспектива, защото те са инвестиция в качеството на живот и ще имат положителен ефект след години.

„Целта ни е да инвестираме превантивно в здравето на хората. Освен това мерките са насочени към намаляване на превишенията за съдържание на фини прахови частици във въздуха с оглед решението на Европейския съд за наднорменото им съдържание“, обясни Нено Димов

Министърът посочи, че въздухът в София е много по-чист в сравнение с 2011 г., когато е стартирала наказателната процедура срещу България. През 2016 г. в столицата е имало едва две минимални превишения на показателите за замърсяване с фини прахови частици. Той насърчи усилията на Столичната община в изпълнение на програмите за по-чист въздух като строежа на метрото и увеличаването на електротранспорта. Кметът Йорданка Фандъкова информира за мерките, които Столичната община предприема за по-чист въздух.


;

Скоро ще бъде готова националната програма за качеството на въздуха, която се разработва от МОСВ и Световната банка, съобщи министърът на форума.

Тя ще улесни общините при избор на мерки за намаляване на вредните емисии. До края на годината ще бъде обявена и процедура, по която общините могат да кандидатстват за мерки за подобряване качеството на въздуха за общините в размер на 111 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

Министерството и Националният доверителен „Екофонд“ разработват схеми за покупката на електромобили - вече е отворена схема за закупуване на такъв вид транспорт за администрацията на стойност 1,3 млн. лв.

"София трябва да е много амбициозна по отношение на мерките срещу замърсяването от битовото отопление. Нека се даде възможност на домакинствата да заменят печките и котлите с централно отопление. Такива инициативи ще се подкрепят от Европейската комисия и ще подобрят качеството на въздуха“, заяви Джордж Кремлис.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изтребител се разби след участие в испанския военен парад
Изтребител се разби след участие в испанския военен парад
Прокуратурата внесе в СГС обвинението срещу Стефан Станев за убийството на Виолa
Прокуратурата внесе в СГС обвинението срещу Стефан Станев за убийството на Виолa