НОВИНИ

МС започва подготовка за позиция в подкрепа на Унгария в ЕС

Министерският съвет ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. За това информира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в сградата на Министерския съвет.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:02, 19.09.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
започва подготовка позиция подкрепа унгария

Каракачанов поясни, че днес на оперативното съвещание в Министерския съвет е било внесено предложение от част от министрите от квотата на "Обединени патриоти", заедно с вицепремиера Симеонов и министър Нено Димов, което касае позицията на България по отношение на гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария. Той посочи, че това предложение е било прието.

Според Каракачанов политиката на Унгария касае суверенното право на всяка една държава да променя своето законодателство и да провежда политика. "Ако това не се харесва на една ли друга парламентарна група в Европейския парламент, това си е техен проблем, а не е проблем на суверенната държава", изтъкна Каракачанов. Той добави, че не е съгласен с опитите да се принизи максимално суверенитета на страните-членки и този суверенитет да бъде взет от други институции. Вицепремиерът е на мнение, че в момента се използват подобни аргументи, които и през 1956 г. са били прилагани от Съветския съюз. "Днес е Унгария, утре това се готви за Полша, един ден това може да се стовари срещу България", допълни Каракачанов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че спрямо Унгария се извършва репресивна акция, която не почива на аргументи. По думите му днешното предложение на МС е мотивирано не само от нашите тесни връзки с Унгария, а и от липсата на сериозна юридическа или каквато и да било друга аргументация по предлаганото решение за налагане на санкции срещу Унгария.

Министърът на околната среда Нено Димов изтъкна, че страните от Централна и Източна Европа имат сходни проблеми, които могат заедно да се отстояват, като напомни за подкрепата на България за инициативата на Унгария срещу директивата за големите горивни инсталации, както и за съвместни инициативи с Румъния. Това е начин да отстояваме интересите си в рамките на голямото европейско семейство, допълни министърът.

Попитан от журналисти, Каракачанов съобщи, че въпросът с номинацията за поста главен секретар на МВР не е бил обсъждан. Нека да бъде избран новият министър, той също взема участие при избора на екипа, който ще работи в МВР, каза Каракачанов.

Той съобщи още, че на продължаващото в момента в МС заседание на Съвета за развитие е информирал за свършеното от министерството по охраната на границите. По две операции на МО - на границите с Турция и Гърция, има готовност при масиран наплив на нелегални емигранти да бъдат ангажирани до 2700 военнослужещи и 499 единици техника.

Вицепремиерът е информирал и за желанието част от техниката, която ще бъде получена сега от Европейския съюз в МВР за охрана на границата, да бъде предоставена и на МО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случай на бруцелоза по дребните преживни животни е констатиран в Кюстендилско
Случай на бруцелоза по дребните преживни животни е констатиран в Кюстендилско
Лозан Панов със забележки към качеството на законотворчеството на парламента
Лозан Панов със забележки към качеството на законотворчеството на парламента