НОВИНИ

МВнР приветства постигнатата договореност между Гърция и Македония за името

Министерството на външните работи на България приветства постигнатата договореност между правителството на Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името, се казва в разпространена за медиите декларация на българското външно ведомство.

bnt avatar logo
от БТА
22:04, 12.06.2018
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
мвнр приветства постигнатата договореност гърция македония името

По този начин се отваря пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване, се казва в декларацията.

България е признала Република Македония с конституционното ѝ име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност, се заявява още в нея.

"МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум: Как да се решат проблемите с шума от заведенията?
В "Референдум": Как да се решат проблемите с шума от заведенията?
Омбудсманът Мая Манолова е против увеличението на екотаксата за стари коли
Омбудсманът Мая Манолова е против увеличението на екотаксата за стари коли