НОВИНИ

Неизбежни ли са протестите в системата на МВР?

Готвената реформа в МВР, която провокира недоволството на полицейските синдикати, е наложителна и добре обмислена. Това заяви в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев. Промените предвиждат орязване на отпуските и структурни промени, според които ГДПБЗН ще се обособи като агенция. Вчера от синдикатите към силовото министерство обявиха, че готвят протести.

bnt avatar logo
от Ива Милорадова
07:57, 01.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
Неизбежни ли са протестите в системата на МВР?

Според синдикатите на пожарникарите предложените реформи в МВР няма да дадат бърз ефект, а ще се отразят на системата едва след 20 -30 години. Според тях, орязването на отпуските е несправедливо, а преструктурирането на Пожарна безопасност в агенция - бягане от отговорност.

Венцислав Станков - Синдикат "Огнеборец": "Единственото нещо, което се променя, е че се предоставя възможност председателят на агенцията да управлява човешкия ресурс и това го приветстваме. Ако започнем да намаляваме заплати, отпуските, ние заявяваме, че се обричаме на едно голямо текучество в МВР. Протестите, които ще се организират, ще се случат ако няма среща в комисията по вътрешен ред и закона не бъде преразгледан от НСТС, тогава ще бъдат организирани протести - законово".

От МВР се надяват с разговори да убедят синдикатите, че промените при отпуските и социалните придобивки ще засегнат основно новите служители. Подготвени са и за евентуални протести.

Цвятко Георгиев - зам.-министър на вътрешните работи: "Пожарникарите, полицаите, дори с това намаляване с 5 дни, продължават да имат повече почивни дни от останалите служители на МВР - те имат 20, а пожарникари и полицаи - по 25. Накрая МВР изплаща неизползваната отпуска, т.е. един път плаща за това, че служителя е работил повече, а втори път плаща за това, че не е почивал. В момента е невъзможно МВР да има полицай във всяко село. Единственият вариант е да се стреми към една неголяма, добре обучена и модернизирана полиция.

От МВР допълниха още, че е грешно схващането, че полицаите в системата на МВР са 50 хиляди. В тази бройка според ведомството влизат поне 25 хиляди души пожарникари и администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов атентат в Багдад
Нов атентат в Багдад
САЩ настояват за пълно прилагане на Минското споразумение
САЩ настояват за пълно прилагане на Минското споразумение