НОВИНИ

МВР: Оръжието, с което стреля Коджейков е незаконно и старо

Оръжието, с което е стрелял Петър Коджейков, който се барикадира в жилището си в столичния квартал Стрелбище, е незаконно и е старо. При обиска е открито и второ оръжие, което е по-ново, но от него не е стреляно.Това каза на извънреден брифинг тази сутрин главният секретар на МВР Георги Костов. По думите му все още е рано е да се говори за степента на вменяемост на стрелеца,който държа в напрежение полицията близо 20 часа. За момента Коджейков не е в състояние да даде обяснения. Предстои да бъде освидетелстван.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 28.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Веднага след получения сигнал в 13:59ч на тел. 112 на място отива районният патрул. Това е ключов момент, защото полицейският екип не е познавал ситуацията, обясни директорът на СДВР Младен Маринов. Отивайки на място, полицаите установяват, че става въпрос за лице с неадекватно поведение, въоръжено с боен пистолет. Благодарение на бързите действия те успяват да се прикрият от изстрелите и да изведат дъщерята на барикадиралия се полицай.

Първите действия бяха да се обезопаси районът, да се блокира лицето да не разширява своята зона за действие. Беше сформиран бърз щаб на място с включване на всички възможни сили и действия. Незабавно бяха предприети мерки за установяване на контакт с лицето от Института по психология на МВР. Преценихме, че ситуацията изисква използването на допълнителни сили, които да имат специално оборудване и умения, специална психологическа подготовка за издръжливост, уточни Маринов.

Оръжието на барикадиралия се е незаконно притежавано и е доста старо. При процесуално-следствените действия бе намерено и второ оръжие, което не е използвано от обекта, разкри главният секретар на МВР Георги Костов.
До момента лицето не е давало обяснения. Поради силната си нервна превъзбуда не беше и в състояние. Ако въпросното лице имаше свободна волева нагласа, а не продиктувана от болестотворни причини, може би неутрализацията му щеше да приключи на втория-третия час.
Всички близки на обекта ни оказаха неоценима помощ. Той беше задържан, но преди това произведе няколко изстрела срещу колеги. Поздравления за изключителен професионализъм на СОБТ. Колегите оцениха изключително адекватно създадената ситуация и се държаха изключително хладнокръвно. Бяха преценили точно степента на агресия, която лицето можеше да упражни срещу тях. Абсолютно некоректно е да се връщаме към случая "Лясковец", заяви главен комисар Костов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ек. Захариева: Стратегията за съдебна реформа е факт, но малко неща са свършени
Ек. Захариева: Стратегията за съдебна реформа е факт, но малко неща са свършени
Протест на лекари в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол
Протест на лекари в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол