НОВИНИ

Скандал за мазе е отключил драмата с барикадиралия се бивш полицай

Скандал за мазе в кооперацията е отключило критичното състояние на мъжа, който се беше барикадирал със съпругата си в дома им. Драмата в столичния квартал "Стрелбище" приключи успешно, без жертви, след почти денонощие на полицейски усилия.

bnt avatar logo
от Т. Игнатов, Я. Симов
20:15, 27.03.2016
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Вчера бившият полицай стреля по дъщеря си, която успя да избяга от жилището. Днес е произвел 3 изстрела с незаконно притежавано оръжие по полицаи. Няма пострадали. Тихомир Игнатов и Явор Симов разказват как протече акцията.

Малко след 15:30 часа бившият полицай Петър Коджейков беше изведен на носилка във видимо неадекватно състояние.

Спецоперацията по обезвреждането премина през три етапа. Още рано сутринта психолозите на МВР се опитаха да убедят барикадиралия се 69-годишен мъж да се предаде, но без резултат. Минути след 8:00 часа в апартамента влязоха командоси от спецотряда "КОБРА", по който Коджейков произвел изстрел. След първия щурм мъжът се затворил в една от стаите на апартамента. Към 13:00 часа полицаите успяха да изведат болната му съпруга.

Ключова за успешния финал на акцията се оказа появата на Ирина, на която Петър Коджейков е кум. Тя го извикала до вратата и тогава командосите успели да то задържат. Всичко станало буквално за 5 секунди.

Ирина Христова, близка на семейството на Петър Коджейков: Но наистина акцията беше блестяща. Такова нещо не съм виждала - такъв професионализъм. През цялото време докато говорех с него, той плачеше, нямаше нито заплаха, нито агресия абсолютно нищо. Когато му казах идвам при теб, ще хвърлиш ли пистолета, той каза да, след което се разплака и ми каза: Иринка това е въпрос на чест, няма спасение за мен. Казах му че го обичаме, че всичко ще е наред и че искам да го видя и той тогава каза добре.

Пред Ирина Коджейков споделил причината за прояванета агресия.

Ирина Христова, близка на семейството на Петър Коджейков: Плачеше. За тъпите мазета някаква собственост, която ако беше добре, нямаше въобще да иска да се занимава с мазетата.

Приятели на Коджейков разказаха, че не е споделял за проблеми в семейството.

- Не мога да повярвам.

- Той не повишаваше тон, когато разговаряхме - тих и скромен, ерудиран.

От МВР заявиха, че ще бъде направена психиатрична експертиза на Коджейков. Към момента той не се води на психиатричен отчет. По данни на МВР мъжът е предал легалното си оръжие през 2006 г., а в момента притежава поне два незаконни пистолета.

БНТ: Обясни ли защо го е направил?
Георги Костов, главен секретар на МВР: Той е в такова състояние, че няма да може да даде логично обяснение точно към сегашния момент. Още повече, че му бе оказана и медицинска помощ. Получи определени успокоителни лекарства след видимата си нервна превъзбуда.

От МВР обясниха, че акцията е продължила толкова дълго, за да се избегне риск за живота, както на Коджейков, така и на командосите.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Множество от структурите на МВР свършиха своите действия по закон, без да се бърза. Като на всеки етап, до който достигаше операцията се взимаше адекватно решение за последващи действия.

Петър Коджейков беше откаран в болница, за да му бъдат направени необходимите медицински изследвания. 69-годишният мъже бивш началник на 4-то РПУ в София и чичо на бившия шеф на Националната служба за охрана Тодор Коджейков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха модернизираното летище в Безмер
Откриха модернизираното летище в Безмер
Сирийската армия си върна Палмира
Сирийската армия си върна Палмира