НОВИНИ

Протест в с. Лозен срещу добива на строителни материали

Жителите на софийското село Лозен излязоха на протест срещу проучването и добива на строителни материали в района на селото.Разрешението е дадено от енергийното министерство, без обаче това да е съгласувано с общината и местното население. Вижте репортажа на Мая Димитрова и оператора Илия Иванов.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:05, 27.03.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Преди три седмици Траян Стоянов разбира, че имотът му и още 7 други частни парцела някак си са попаднали в територията на бъдещи разкопки за инертни материали.

Траян Стоянов - жител на село Лозен: Съвсем случайно буден гражданин на селото вижда в Държавен вестник решение 444.

Така случайно в селото узнават, че на метри от къщите им ще се копае. Притеснени са, че ще бъде изсечена гората, която сами са садили, ще бъде нарушена вододайната зона, и голяма част от Лозенска планина ще изчезне.

Татяна Пешева - жител на село Лозен: Вие бихте ли искали денонощни взривове и тропот от тежкотоварни самосвали, напълнени с камъни под прозорците на дома си?
Васил Станчев - кмет на село Лозен: Голяма част от гората е в НАТУРА 2000. Тук има много екопътеки, туристически маршрутил
Йордан Ибришимов - Гражданска инициатива "Бъдеще за Лозен": Ние ще станем една кариера, една индустриална зона.
Васил Станчев - кмет на село Лозен: Жителите на Лозен заедно с кметството сме категорично против.

Буквално в последния момент хората с помощта на общината обжалват пред ВАС решението на министерството. Сред мотивите са липса на съгласуване, засягане на частни имоти, неспазване на отстоянията.

Димитър Сичанов - кмет на район "Панчарево": Категорично трябваше да бъдем уведомени. Ние бяхме изненадани толкова, колкото и обществеността.

Според търговския регистър фирмата, получила разрешение за проучване "Каменни фракции", е регистрирана на този адрес. Там обаче стои табелата на известна фирма за сметосъбиране.

БНТ: Това бул. Цариградско шосе 48-50 ли е?

Портиер: Да.

БНТ: Тук има ли фирма "Каменни фракции"?

Портиер: Не. Няма такава.

"Каменни фракции" е регистрирана през 2014-та с капитал от 100 лева. Не открихме техен сайт и телефон.

В понеделник ще се срещнем с хората, заяви пред Агенция „Фокус” заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

По думите му, в момента е трудно да се вземе отношение опасен ли е начинът на добив, тъй като той се подава впоследствие от концесионера. Той каза още, че съобщението за даденото разрешение е било поставено на видни места за гражданите.

Как обаче тогава от Столична община не са го видели не стана ясно.

Междувременно стана ясно, че има второ искане искане за проучване на евентуален добив на инертни материали за друг терен до селото, подаден в министерството. Жителите остават в стачна готовност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Личните лекари излизат на протест
Личните лекари излизат на протест
Наръгаха дете с нож във Велико Търново
Наръгаха дете с нож във Велико Търново