НОВИНИ

МВР стеснява кръга на заподозрените за последните убийства в София

Дни след показните убийства на бизнесмените Александър Антов и Веселин Стоименов все още няма ясни версии за покушенията. По думите на заместник-главния секретар на МВР, има кръг от лица, за които криминалистите предполагат, че са съпричастни към убийствата, а кръгът на версиите, евентуалните извършители и поръчителите на двете престъпления се стеснява. Липсата на напредък в разследването на убийството на шефа на модна къща "Агресия" - Александър Антов, даде повод на КРИБ да излязат с ултиматум. Ако не бъде разкрит убиецът на Антов, от работодателската организация ще поискат оставката на вътрешния министър. Според правосъдния министър Екатерина Захариева с тези случаи се опитва да се внуши нестабилност в държавата.Тази сутрин, пък, премиерът е събрал на съвещание професионалното ръководство на МВР заедно с главния прокурор. Обсъдени са разследванията и на двата въоръжени грабежа от миналата седмица в столицата, твърдят източници на "По света и у нас".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:51, 11.01.2016
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Големи са съмненията, че двете убийства ще останат неразкрити. Разследващите твърдят, че на този етап е почти категорично, че мотив за убийството на Веселин Стоименов е негов бизнесконфликт в сферата на туризма по Южното Черноморие.

За Александър Антов все още се работи по всички възможни хипотези, водещи обаче остават лични или финансови причини.

Зам.-главният секретар на МВР подчерта, че се стеснява както кръгът на версиите, така и кръгът на евентуалните заподозрени, но отказа да коментира мотивите, за да не се пречи на разследването.

Георги Арабаджиев, зам.-главен секретар на МВР: Имаме насоки, имаме версии, работим. Тук е мястото да кажа, че двете убийства категорично не са свързани по между си. Поне мотивите, тези, които са ни ясни на нас на този етап, дават насоки за размисъл. Има лица, към които ние сме насочили нашия интерес. Уверявам ви, много ритмично вървят разследванията. Както по линия на извършителите, така и по линия на евентуалните поръчители. Няма да си позволим да пристъпваме към действия по реализация, без да сме сигурни, че доказателствата, които имаме към настоящия момент са достатъчни поне за мярката за неотклонение на лицата, които считаме, че са съпричастни към двата случая.


;

КРИБ с ултиматум към МВР за разкриване на убийството на Антонов

КРИБ излязоха с остра позиция. Причина за тази позиция е, че от 26 години до днес разкритите убийства и наказаните извършители и поръчители може да бъдат преброени на пръстите на едната ръка. Те смятат, че е крайно време средата за сигурност да се промени.

Евгений Иванов, изп.-директор и член на УС на КРИБ: И за това говорим за етап, който вече не търпи отлагане. Просто действително или си събираме багажа и активите и се изнасяме. Или искаме действаща система, не говоря за хора, а говоря принципно за институции, които да гледат и вършат работата, за да можем и ние да вършим нашата работа. Просто започна дори и гражданското общество да се примирава с поредното убийство, поредната демонстрация на безнаказаност. Поредната видима импотентност на органите да ни защитят.
;

Предстои поредният доклад на ЕК, ще станат ли повод тези убийства за нови критики? По традиция във всички доклади на ЕК от 2007-ма година насам четем две основни критики. Едната е, че има неразкрити все още знакови убийства. Втората е за лошите резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. По всичко личи, че тези две критики най-вероятно ще се запазят и в предстоящия доклад, но надали точно тези две убийства ще влязат в него. Правосъдният министър изрази надежда, че разследващите в МВР и прокуратурата ще си свършат добре работата.

Екатерина Захариева, министър на правосъдието: Надявам се да не са провокации и се надявам органите наистина бързо да успеят да напреднат при разследването.
БНТ: Това не говори ли за някаква нестабилност в държавата?
Екатерина Захариева, министър на правосъдието: Опитва се да се внуши нестабилност в държавата. Нека да видим органите до къде ще стигнат в разследването. Имаше съмнение, че не вярват в институциите и това е самоуправство. Не мисля, че по отношение на първия казус е по-скоро това. По-скоро е поръчково убийство и разчистване на някакви сметки. Нека да видим по отношение на второто убийство. Всички са изненадани и знаете, че човека е с бял бизнес, почтен, уважаван от всички.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастно семейство – отново жертва на  насилие
Възрастно семейство – отново жертва на насилие
Двама души загинаха, петима са ранени при катастрофи в Плевенско
Двама души загинаха, петима са ранени при катастрофи в Плевенско