НОВИНИ

Пътник на пиян шофьор ще носи отгворност при инцидент

Пътник, който се вози при пиян шофьор и знае, че водачът е употребил алкохол, ще се води съучастник при възникване на евентуален инцидент. Така той ще трябва да носи отговорност, ако се докаже, че е бил на ясно, че шофьорът е пил преди да седне зад волана. Това става ясно от тълкувателно решение на Върховния касационен съд, с което се изясняват норми от Кодекса за застраховането.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
19:15, 11.01.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Според решението на Върховния касационен съд ако пътник, който е на ясно, че се вози при пиян шофьор, пострада при катастрофа, то той няма да може да получи обезщетение както от шофьора, така и от неговия застраховател. Досега застраховка „Гражданска отговорност" покриваше всички щети, свързани с инцидента. Според експерти новата промяна ще облекчи застрахователните компании, защото те ще оптимизират разходите си за съдебни искове.

Магдалена Прътева - застраховател: Според мен хората, които не са на ясно ще продължат да подават такива искове, а тези, които са на ясно ще бъдат малко по-отговорни и ще преценят дали ще се качват при пиян шофьор, тъй като отговорността изцяло е тяхна, така че би трябвало да са информирани и да са малко по-разумни.

Един от мотивите, при решението на съда е, че хората, които се качват при пияни шофьори са в пряка връзка с катастрофата.

Според тълкувателното решение, собственикът на автомобил може да търси обезщетение от застрахователната компания, ако друг човек кара колата му и направи катастрофа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото лице на гръцката Нова демокрация
Новото лице на гръцката "Нова демокрация"
Испанската инфанта Кристина на съд
Испанската инфанта Кристина на съд