НОВИНИ

На бал в двореца "Врана"

"Бал в двореца" - концертът, с който Софийската филхармония поставя началото на вечерите със споделена музика в двореца "Врана". Фестивалът е под патронажа на Симеон Саксобургготски и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Вижте част от атмосфера в прякото включване на Айше Сали!

Айше Сали
от Айше Сали
20:33, 09.09.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

За поредна година дворецът "Врана" отвори своите врати, за да посрещне ценителите на класическата музика на открито. Заради променливото време до последния момент не беше ясно дали концертът на Софийската филхармония ще прозвучи в аристократичния парк или в зала "България", но за щастие дъждът подмина София, за да можем всички заедно да споделим тези часове с прекрасни изпълнения. Желаещите да съпреживеят музиката на Софийската филхармония отново се оказаха стотици и изкупиха мигновено всички билети и за трите вечери.

Концертът, който звучи в момента и поставя началото на фестивала е озаглавен "Бал в двореца". А тази вечер тук царува операта с някои от най-незабравимите творби на Йохан Щраус, Имре Калман, Джузепе Верди, Джакомо Пучини. Най-известните и обичани изпъления, които публиката вече слуша, са арии от "Травиата", "Турандот", "Риголето" и "Царицата на чардаша". А в концерта под диригентската палка на маестро Славил Димитров пеят гост-солистите Мария Радоева, която е сред ученичките на оперната ни прима Райна Кабаиванска. Заедно с оркестъра на Софийската филхармония, на сцената тази вечер излизат още Росица Инджева, Михаил Михайлов, Емил Павлов, Ангел Антонов, както и филхармоничния хор "Светослав Обретенов".

Утре пък операта отстъпва място на импровизациите в един концерт-среща между традицията, класиката и джаза. На 11 септември пък в градините на "Врана" ще бъде самата „Кралица на феите". Творбата на английския майстор на барока Хенри Пърсел някога е завладяла публиката с пищността и изумителните си сценични ефекти. В неделя обаче, ще станем свидетели на пресъздаването ѝ сред красивия дворцов декор на парка "Врана".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие в памет на жертвите на комунизма
Шествие в памет на жертвите на комунизма
Нивото на Дунав създава проблеми на корабоплаването
Нивото на Дунав създава проблеми на корабоплаването