НОВИНИ

Съвместна охрана на българското въздушно пространство

Американски самолети охраняват от днес въздушното ни пространство съвместно с българските военно-въздушни сили. Мисията е мирновременна - инициатива, която беше приета от партньорите от НАТО. Двата изтребителя F-15, които са в Авиобазата "Граф Игнатиево", ще бъдат използвани у нас изцяло на разноски на Съединените щати. По време на едноседмичната съвместна охрана на небето ни, българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно, обясниха от Министерството на отбраната.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:03, 09.09.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

От Авиобазата "Граф Игнатиево", днес на 9 септември, американските екипажи на изтребители Ф-15 започнаха да охраняват родното небе съвместното с българските си колеги, които са с МиГ-29.

Задачите на самолетите на Съединените щати включват мисии като дежурство във въздуха; визуално опознаване; съпровождане и намеса. Американските машини ще патрулират до 16-ти септември. Решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на САЩ беше прието от правителството на 24 август тази година.

Николай Ненчев - министър на отбраната: Имаме необходимите планове и разчети. Началникът на отбраната е там на Граф Игнатиево днес. Аз ще бъда там на 16-ти. - След тази 1 седмица кой ще помага на охраната? - Продължаваме сами. Както вече не веднъж съм твърдял имаме необходимите възможности и способности да охраняваме сами въздушното си пространство. Имаме необходимите и достатъчно изправни МИ-Г 29, с които и сами бихме могли да се справим.

Американските Ф-15 са високоманеврени реактивни изтребители за завоюване на въздушно превъзходство, създадени в началото на 70-те години. Дължината им е около 20 метра, а размахът на крилете 13. Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на Североатлантическия пакт за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кери и Лавров отново преговарят за Сирия
Кери и Лавров отново преговарят за Сирия
Европейско първенство по плажен тенис
Европейско първенство по плажен тенис