На какво се дължи агресията сред младежите според експерти?

Случаите с учениците от Ямбол, които нападнаха таксиметров шофьор и едва не го убиха, и учениците, които нахълтаха в столично училище, за да се саморазправят с трети ученик, отново породи въпроса какво поражда агресия сред подрастващите. В студиото на „Денят започва“ бяха Славчо Атанасов - председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спортта в НС, Младен Владимиров - психолог и Йоана Захариева - председател на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето.

от БНТ
09:30, 14.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спортта в НС Славчо Атанасов част от проблема се дължи на лошото възпитание, което родителите са дали на децата си. Той отбеляза, че родителите на децата в момента са израснали във време на липса на ценностна система, когато подражаването на мутрите и „силиконовите красавици“ е било широко разпространено.

Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС: В същото време трябва да кажа, че една огромна вина за всичко това има, ще я нарека условно, „политическата класа“, защото през всичките тези години, вместо децата да са както в една нормална държава, най-важното, техните приоритети бяха други.
;

Според психолога Младен Владимиров не е лесно да се посочат конкретните проблеми като „семейството, училището, обществото, медиите“, както обикновено става. Между случаите на насилие сред и от ученици в София и в Ямбол психологът вижда спорта като общ знаменател, въпреки че често се повтаря, че спортната дейност е панацея за насилието.

Младен Владимиров, психолог: Виждаме момчета боксьори със силно нахъсано его, с големите успехи, които обаче са свикнали да мачкат по пътя си... да виждат себе си като вездесъщи, като винаги прави, а другите като препятствие по пътя към целта и ето как агресията може да бъде дори и програмирана в едни млади хора.
;

Според председателя на Съвета на децата Йоана Захариева обществото има големи изисквания към подрастващите и очаква от тях „да намерят себе си“ лесно.

Йоана Захариева, председател на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето: В това лутане да намериш кой си ти, кои са твоите страни, със сигурност има опасност да се объркаш, да тръгнеш по грешния път, по който няма да намериш общественото одобрение, което търсиш.

Тя допълни, че спортът, изкуството и извънкласните занимания трябва да възпита у децата усещане за самодисциплина и взаимно уважение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Наднормен шум е измерен на ценралните булеварди във Варна
Наднормен шум е измерен на ценралните булеварди във Варна
Долната камара на румънския парламент одобри спорни съдебни реформи
Долната камара на румънския парламент одобри спорни съдебни реформи