НОВИНИ

​На открито заседание в КЕВР обсъждат цените на парното и тока

На открито заседание в КЕВР бяха обсъдени обявените от регулатора цени за топлинна енергия, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Те предвиждат парното и топлата вода в София да поскъпнат с близо процент и половина, като най-голямото увеличение е за Бургас и Плевен.

Николай Минков
от Николай Минков
11:48, 31.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Повече от два часа продължава заседанието в КЕВР. Най-драстичното увеличение на парното и топлата вода е за абонатите в Бургас - цели 9 %, повишение за абонатите от Плевен - малко над 6 %, за Перник - малко над 4 %. Има и понижаване на цената на топлинната услуга - за абонатите от Пловдив.

Всички разчети на регулатора са направени при настоящата цена на газа, а както знаем "Булгаргаз" иска повишение на синьото гориво с 16 % и ще внесе своето предложение в КЕВР на 8 юни. Това ще обезсмисли всички тези разчети, тъй като според Закона за енергетиката тогава регулаторът е длъжен да повиши цената на парното и топлата вода в ТЕЦ-овете, които са на газ с цели 10%.

Каква ще е цената на тока? Днес енергодружествата не се съгласиха с начина, по който тя е образувана от КЕВР, тъй като според тях не са отчетени разходите за пренос, техните инвестиции в мрежите, както и задължението да повишат Фонд "Работна заплата". Нека припомним - минимално повишение на тока за абонатите на Западна България е с 1.7%, с 1.8% - за абонатите на EVN в Югоизточна и в Североизточна България за "Енергопро" - малко над 2.9%, въпреки исканите повишения между 5-6 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Русев е новият временно изпълняващ длъжността кмет на Младост
Румен Русев е новият временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост"
Политическата безизходица в Италия продължава
Политическата безизходица в Италия продължава