НОВИНИ

Над 10 хиляди души чакат за настаняване в общинско жилище в София

Над 10 хиляди души чакат за настаняване в общинско жилище в София. Имотите, с които разполагат кметствата в различните райони са над 9 хиляди. Около 17 жилища в централни столични райони са необитаеми. Повечето се нуждаят от основен ремонт. Отговорността за поддръжката им е на районните кметове. Бюджетът, с който разполагат част от тях обаче не е достатъчен.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
09:06, 02.12.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

В тази 107-годишна къща на столичната улица "Позитано" има пет общински апартамента. От няколко месеца сградата е необитаема, защото има нужда от основен ремонт.

Мария Ачкова - кмет на Район "Средец": "След усилия и координация със СО успяхме да ѝ оправим покрива за една значителна сума. Трябва да бъдат направени още повече инвестиции, докато отделните апартаменти в тази сграда станат годни за обитаване".

Общината не се е съгласила с искането на кмета сградата да бъде продадена. До мометна, обаче, и не е осигурила допълнително финансиране за ремонта. В район "Средец" общинските жилища са 51. Чакащите за настаняване са 11. Необитаемите апартаменти са общо 7. Бюджетът за ремонти и поддръжка, с който разполага Район "Средец" е 20 хиляди лева.

Мария Ачкова - кмет на Район "Средец": "Сградите са стари. Можем единствено да поддържаме аварийни ремонти, когато е необходимо."

Район "Оборище" разполага с около 50 хиляди лева за ремонт и поддръжка на над 100 общински жилища. Чакащите за настаняване са 17. Необитаемите имоти са 7. 2 от тях се ремонтират в момента.

Васил Цолов - кмет на Район "Оборище": "Основен ремонт, категорично не можем да правим. Правим ремонти - покриви, подменяме водопроводна система. Тези 50 хиляди, ако не ни стигнат, пишем мотивирани писма до Столична община, когато има възможност тя ни ги дава."

Понякога кметът разчита на дарения. В район "Възраждане" общинските жилища са над 500, чакащите за настаняване - около 130. Необитаеми са 3 имота, които чакат новите си наематели. От кметството не уточниха колко им отпуска общината за ремонт и поддръжка жилищния фонд.

Николай Диков - зам.-кмет на Район "Възраждане": "Субсидията, която отпуска СО, е достатъчна за тези ремонти. Към настоящия момент нямаме такива жилища, които са в някаква ситуация, която не позволява обитаването им."

Колко общински жилища в другите райони на София стоят празни заради нужда от ремонти, от Столичната община не ни отговориха.

Мария Праматарова - директор на Дирекция "Общинска собственост", СО: "Ако жилището не е нормално за обитаване, съответният наемател има право да направи отказ. Неговите права се запазват и средствата за ремонта се предоставят от районната администрация."

От Столичната община не отговориха колко пари са нужни за ремонти на негодните за обитаване жилища. А според наредбата хората, които откажат настаняване два пъти, губят правото да живеят в общинско жилище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частично бедствено положение е обявено в кюстендилското село Гърляно
Частично бедствено положение е обявено в кюстендилското село Гърляно
Авария на главен топлопровод остави голяма част от Велико Търново без парно
Авария на главен топлопровод остави голяма част от Велико Търново без парно