НОВИНИ

Затягат мерките срещу употребата на алкохол в пловдивските приюти

Затягат мерките срещу употребата на алкохол в пловдивските социални приюти. За зимния период капацитетът на местата за временно настаняване се увеличава, но там няма да бъдат допускани агресивни и пияни хора, обявиха от общината.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
08:15, 02.12.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

През лятото със средства на общината и спонсори социалният приют в Пловдив бе реновиран и сега е готов да приеме наплива от хора, които няма къде да прекарат студените месеци. За да бъдат настанени обаче, нуждаещите се трябва да спазват забраната за употреба на алкохол.

Димитър Семерджиев, управител на Приют и Център за временно настаняване: „Тук е забранено внасянето на алкохол, тук е забранено да се пие, тук дори следим и за това дали влизат употребили алкохол или не."

Затягането на режима се наложило заради неприятни инциденти от предишната зима.

Димитър Семерджиев: „През нощта се бяха напили 2-3, това доведе до бой, вследствие на боя се бяха извадили ножове. Сериозно пострадал за щастие нямаше, но тази случка беше оставила много стрес у всички останали, тогава имаше и семейства, имаше и малки деца".

Идеята се подкрепя от Асен Тодоров, който е в приюта едва от 10 дни.

Асен Тодоров: „Добра идея е, по принцип всички са на това мнение - не трябва да се допускат такъв тип хора тука".

Разбира се, забраната не изключва умерената употреба извън социалното заведение, категорични са и от управата на Приюта, и от местната власт.

Димитър Семерджиев: „Не можем да кажем, че тези, които са настанени в момента са пълни трезвеници, но нека този, който пие, да се владее".
Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив: „Че е пийнал 1-2 ракийки човекът, ще намерят сили от приюта да му простят, но ако наистина създава проблеми, няма да търпим тук такива неща".

За да се осигури денонощен персонал през зимните месеци, от общината са отпуснали допълнително 20 000 лв. на приюта. Така дори и през нощта ще има кой да настани хората, които се нуждаят от подслон.

Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив: „Тези средства се дават и за увеличение на капацитета - за допълнителни 15 места за този зимен период".

Сега в приюта и в Центъра за временно настаняване могат да бъдат приети 35 човека. При нужда ще бъдат осигурени стаи в Първа и Втора градски болница, както и в Дома за възрастни хора.


Вижте каква е ситуацията в кризисния център в столичния кв. "Захарна фабрика" от прякото включване на Тихомир Игнатов!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слободан Праляк е погълнал цианкалий
Слободан Праляк е погълнал цианкалий
Отново оранжев и жълт код за обилни валежи и силни ветрове
Отново оранжев и жълт код за обилни валежи и силни ветрове