НОВИНИ

Над 1000 учени от БАН протестираха с искане за по-висок бюджет за наука

Над 1000 учени от Българската академия на науките и Селскостопанската академия излязоха на протест с искане за по-висок бюджет за наука в България. Въпреки че бюджетът на БАН за догодина е с 5 милиона повече, тези пари няма да стигнат за научни изследвания, а ще покрият планираното увеличение на заплатите там, твърдят от ръководството на БАН.

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 16.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

В Института по метеорология и хидрология началната заплата е между 400-500 лв. Затова там младите учени са само 20 процента от работещите там. И тенденцията е този проблем да се задълбочава. Синоптиците се тревожат и от друго - не могат да са сигурни в краткосрочните прогнози за валежи. Защото в някои области на страната все още не е изградена измервателна мрежа. Отново заради липсата на пари.

Георги Цеков, НИМХ към БАН: Именно от тези метеорологични радари се получава най-подробна информация за структурата и състава на облаците и е особено важна при защитата от градушки.

В института по астрономия пък често се налагало да спират работа, докато чакат ремонт на телескопите.

Ас. Григор Николов, Институт по астрономия към БАН: Всеки нов докторант, който идва да работи в института, не разполага с нов компютър, с който да работи нормално.

Не по-различно е положението и в другите институти.

Димитър Атанасов, Институт за етнология и фолклористика към БАН: Това убива вдъхновението, това убива начина, по който ние мислим върху проблемите си като учени. Критическото мислене се убива, заради взора върху салама.

На днешния протест Общото събрание на БАН взе решение да сезира европейския комисар по наука за системни нарушения на стратегията за развитие на науката. Учените ще потърсят и правна помощ, за да атакуват в съда бюджета за наука за догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москов с обвинения срещу Радан Кънев
Москов с обвинения срещу Радан Кънев
Еманюел Макрон се кандидатира за президент на Франция
Еманюел Макрон се кандидатира за президент на Франция