НОВИНИ

Над 4 хиляди тона сухо мляко са вложени в сирене и кашкавал през миналата година

Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти. Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5 600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направен от Министерството на земеделието, съобщи БНР.

bnt avatar logo
от БГНЕС
18:02, 09.07.2017
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
хиляди тона сухо мляко вложени сирене кашкавал миналата година

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка. 93% от преработеното мляко е краве, останалите седем процента се поделят от овче, козе и биволско мляко. Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Най-сериозен ръст статистиката отчита интерес към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година. Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни членки на ЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди богомолци чакат с часове да се поклонят пред мощите на Свети Николай
Хиляди богомолци чакат с часове да се поклонят пред мощите на Свети Николай
Жители на Бяла на протест заради пребито момче
Жители на Бяла на протест заради пребито момче