НОВИНИ

Надежда за обезлюдените села във филма "Живот на село" по БНТ2

В ефира на обществената телевизия продължава документалната поредица „Съвременници“, която представя интересни житейски истории.

Надежда за обезлюдените села във филма Живот на село по БНТ2
bnt avatar logo
от БНТ
17:04, 03.11.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

На 7 ноември (понеделник) БНТ2 ще излъчи филма „Живот на село“. Сценарист на филма е журналистът от телевизионния център в Благоевград Николай Янев, оператор – Феодор Сургов, а режисьор е Елица Цветанова.

Лентата разкрива трудностите и предизвикателствата, пред които се изправя 38-годишния Слави и „малките радости”, които му носи животът в едно обезлюдяващо село.

Стара Кресна се намира в подножието на Северен Пирин. В селото са останали около 90 жители - предимно пенсионери, няма училище, няма лекар, а автобус минава три пъти в седмицата. Героят на филма и съпругата отглеждат в отдалеченото кътче трите си малки деца. Самият той е имал трудно детство. Работил е в Гърция, но е предпочел да се върне и се грижи за свое стадо с над 100 овце. Мечтае един ден да има модерен обор и много добитък.

“Със Славейко Илиев се запознахме през пролетта на тази година, при едно гостуване на нашия екип в село Стара Кресна“ – разказва авторът. „Бях впечатлен от този човек. Той е глава на единственото младо семейство в селото. Пътува всеки ден с личния си автомобил по 60 км до общинския център и обратно, за да води най-голямата си дъщеря на училище. Със съпругата му са се венчали в местния храм, в който от 30 години не е имало подобно събитие. Направихме репортаж за семейството на Слави, който бе излъчен в предаването “България днес” на БНТ2, а по-късно се роди и идеята за документален филм” – споделя Николай Янев.

Екипът на филма разказва за силата на характера, за това, което мотивира един млад съвременник да избере трудностите и да изпитва удовлетворение от тяхното преодоляване, за умението да се наслаждаваш на природата и да се радваш на истинския вкус на живота.

В България има около 5 хиляди села. Голяма част от тях, особено тези в планинските райони, все повече се обезлюдяват. Само в малката община Кресна селата, от които животът си отива, са 6. Героят на филма „Живот на село“ разказва как младите хора могат да намерят препитание, дори далеч от големите градове, стига да имат воля и желание.

Гледайте документалния филм „Живот на село“ в понеделник (7-ми ноември) от 21:30 часа в поредицата „Съвременници“ на БНТ2!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Суперлуната на века
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Суперлуната на века
Скандал с бюджета за 2017 г.
Скандал с бюджета за 2017 г.