НОВИНИ

Наш ученик грабна голямата награда на конкурса "Млади виртуози"

Ученикът Емануил Иванов от Пазарджик спечели голямата награда „Откритието на конкурса" на Международния фестивал "Млади виртуози" в София. Днес се проведе тържествената церемония по награждаването на новите лауреати в престижния конкурс, където младежи от 20 държави се състезаваха в категориите „пиано" и „класическа китара".

Гергана Шумкова
от Гергана Шумкова
19:48, 03.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Те са младите таланти, които пишат новата история на класическата музика. И макар да са от различни точки на света, говорят на един общ език- този на музиката. Райън е на 9 години от Словакия и спечели първо място в категорията за най-малките пианисти.

Райън Брадшоу - пианист: Аз чувствам и мисля чрез музиката за мен тя е начинът да разкажа за всичко онова, което ме вълнува.

В тазгодишното издание българчета за пореден път доказаха, че имат сериозно присъствие в света на класическата музика.

проф. Милена Моллова - жури в конкурса "Млади виртуози": Те са много тежка и сериозна конкуренция за всички останали и както виждаме тук от резултата много голяма част от първите награди са на българските музиканти.

Емануил е на 17 години и въпреки че не учи в Музикално училище, международното жури го определи като откритието на конкурса. А за него музиката е....

Емануил Иванов - пианист: Музиката е може би ще прозвучи леко клиширано, но смисълът на живота ми.

Класическата музика има бъдеще в България и то е в ръцете на най-малките ни музиканти, категорична е Павлина Даскалова, която участва в журито.

Павлина Доковска - жури в конкурса "Млади виртуози": Малки музиканти, които съвършено са се слели с музиката, които дишат с музиката, които живеят с нея. И това е, което е най-важното и ни дава надежда.

"Млади виртуози" е единственият български конкурс, приет в Европейската асоциация на младежките музикални конкурси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристически обекти в Тутракан влизат в списъка на ЮНЕСКО
Туристически обекти в Тутракан влизат в списъка на ЮНЕСКО
137 години от обявяването на София за столица на България
137 години от обявяването на София за столица на България