НОВИНИ

Земеделското министерство затяга контрола върху качеството на млечните продукти

Министерство на земеделието и храните затяга контрола върху качеството на млечните продукти и тяхното производство. Масово и стриктно ще бъдат проверявани млекопреработватели за употребата на палмово масло. Успоредно с тях ще се извършват проверки във всяко производство, в което може да се злоупотребява с качеството на влаганите в готовата продукция суровини. За целта ще бъде създадено ново контролно звено към земеделското министерство. Идеята си министър Порожанов анонсира в Сливен.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
15:07, 28.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Представяйки идеята си Румен Порожанов уточни, че и сега се извършват подобни проверки от Агенцията за безопасност на храните, но те не са достатъчни.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: "Нямаме никакво съмнение в това, че Българска агенция по храните върши много усърдно и съвестно своята работа, но определено броя на обектите за контрол, спрямо броя на служителите като пропорция не е най-добрата".

По думите на Порожанов, новото контролно звено в министерството ще прави успоредни и независими от Агенцията по храните проверки. Министърът уточни, че освен в млечния сектор,

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: "Така, че ако някъде има съмнения в една или друга проверка, искам да ви уверя, че там където министерството ще изпрати своите екипи, там ще бъдат коректни проверките."

Все още, обаче не е ясно кой ще издава актовете за нарушение при в новото контролно звено, но предстои да се измисли и тази форма. Министър Порожанов напомни и за Наредбата, която в момента е на ниво обществено обсъждане, според която ясно ще се отделят производителите на млечни продукти, от тези с имитиращи . Румен Порожанов бе в Сливен за откриването на Националното изложение по животновъдство, което традиционно се провежда на специална изложбена площадка край града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Плаващата руска АЕЦ беше пусната на вода (СНИМКИ)
​Плаващата руска АЕЦ беше пусната на вода (СНИМКИ)
​Китай и Индия ще подобрят сътрудничеството си в борбата с тероризма
​Китай и Индия ще подобрят сътрудничеството си в борбата с тероризма