НОВИНИ

Родова среща на потомци на тракийски бежанци в Несебър

Стотици наследници на българите бежанци от Мала Азия, Одринска Тракия и Егейска Македония се събраха в Несебър, за да почетат своите предци и да продължат родовата памет. Вицепрезидентът Илиана Йотова също се присъедини към срещата.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
12:19, 28.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Деветата среща на тракийци от цялата страна започна с възстановка на пристигането на кораб с бежанци от Беломорието. Първото преселение започва през 1912 година, а основното през з 1924 година, когато стотици българи пристигат и се заселват в Несебър. Днес те наброяват над четири хиляди.

Хрусав Тодоров: Нашите прадеди са от първите тракийци тука. Дошли от морето и пак на морето.
Вили Чаушева: Дано и младите последват нашия пример и да им предадем част от тази родова памет и почит.

В памет на загиналите по време на бягството от Мала Азия, Одринска Тракия и Егейска Македония в морето бяха хвърлени венци и цветя.

Вицепрезидентът Илиана Йотова също хвърли букет в морето и заяви, че България трябва да продължи разговорите с Турция за обезщетението на наследниците на тракийските бежанци: и на двустранно ниво и в рамките на ЕС.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: И винаги в дневния ред тези разговори и тези преговори да стои бежанският въпрос и обезщетенията на нашите наследници на тракийските бежанци. Има лостове за това-както и в двустранен план, така и по отношение на бъдещото присъединяване някога на Турция в рамките на ЕС. Без изчистени конфликти, без изчистени проблеми, без добросъседство нито една държава не може да стане член на ЕС. И тук България има много голямо предимство в ръцете си, което трябва да използва.

Предвождани от свещеници - тракийци и гостите на родовата среща се отправиха с литийно шествие към храма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановка на Дравската епопея край Негован
Възстановка на Дравската епопея край Негован
Румънският премиер няма да подава оставка
Румънският премиер няма да подава оставка