НОВИНИ

Нанков: С въвеждането на ТОЛ системата ще се подобри и пътната безопасност

Когато се въведе тол системата, ще може да се въведе и системата за контрол на средната скорост по магистралите. Това потвърди в "Денят започва" регионалният министър Николай Нанков. Това е възможно и по настоящем, макар и в ограничени мащаби чрез закупените камери по АМ "Люлин", разположени до тунелните съоръжения.

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 21.09.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас
Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: "С въвеждането на ТОЛ таската мисля, че една от най-отговорните задачи, които ще решим освен всички останали е именно подобряване на пътната безопасност, през отчитане на средната скорост от преброителните и от трафик камерите".

Относно появилия се документ, че е готово класирането на офертите за ТОЛ системата министърът коментира, че е абсолютно фалшив и като подпис, и като реквизити. Вероятно този документ е част от съпротивата срещу ТОЛ системата, предположи Нанков.

Николай Нанков: Ако фалшификаторите бяха по-компетентни, можеха да го направят по-издържан от гледна точка на реквизити, които агенцията като възложител на обществени поръчки спазва и отразява. Освен това няма как да има документ, при положение че комисията все още не е приключила със същинското разглеждане на офертите. На трето място - трябва да приемем и осъзнаем, че има едни лоши хора, които вече втора година се опитват да саботират всячески въвеждането на тол системата. Това още веднъж доказва, че с въвеждането на тол системата защитаваме не само публични интереси, интересът на пътната агенция, а и обществения интерес, тъй като факт е, че тези средства, генерирани по справедлив модел вече ще се разходват само за подобряване качеството на българската пътна мрежа.
;

По линия на ОП "Региони в растеж" почти 624 млн. лева ще достигнат до образователните заведения - детски градини, училища, висши учебни заведения. Ползватели на помощта ще бъдат 72 общини, 3 министерства - на образованието, на културата и на спорта, съобщи още Николай Нанков.

Той допълни, че част от проектите вече са приключили, други са в процес на реализация, а има и такива, които ще стартират до няколко седмици. Те включват както обновяване на материалната база, така и модернизация и закупуване на необходимата техника за учебния процес.

За първи път в почти всяка детска градина се подобрява материално-техническата база, свързана със спорта на децата - спортните площадки, плувните басейни, спортните салони, подчерта министърът.

Помощта ще бъде ползвана от 426 учебни заведения, в които се обучават над 250 хиляди деца, допълни Нанков.

Трябва да им е гарантирано както качеството на образователния процес, така и здравословната, сигурната, безопасната, уютната среда на обитаване в учебните заведения. Мисля, че тези средства по един най-добър начин ще подпомогнат основния ни приоритет в рамките на този мандат - образованието, подчерта той.
;

На въпрос за проточилия се във времето ремонт на тунел "Витиня" регионалният министър припомни, че за 40 години едва през 2015-2016 година са започнали реалните ремонти на мостовите съоръжения и тунелите.

Ремонтът стартира без нито една проектна документация как е строен тунелът, без нито един чертеж, по спомени на проектанти и на участници в строителния процес. С разширяването на строителната дейност ремонтът беше и конструктивен, ремонтът беше и за подобряване на енергийните характеристики, на хидроизолационните елементи... Мостовото съоръжение на 33 км след тунела забави ремонтните дейности с повече от месец и половина. Там отново бяха открити сериозни конструктивни дефекти, обясни Николай Нанков.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишен младеж е шестият задържан за атентата в лондонското метро
17-годишен младеж е шестият задържан за атентата в лондонското метро
Мексико след земетресението от 7,1 по Рихтер
Мексико след земетресението от 7,1 по Рихтер