НОВИНИ

НАП отрече хакерска атака да е причина за срива на системата за отчитане

Срив в новата система за касовите апарати: търговци са сигнализирали за проблем при отчитането в реално време. От НАП заявиха, че вчера следобед сървърите не са работили около два часа, но твърдят, че в никакъв случай не може да става въпрос за хакерска атака.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:11, 06.03.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

От НАП съобщиха, че вчера между 13:30 и 15:40 часа сървърите им са спрели да работят.

Атанас Янев, директор на дирекция „Информационни системи и моделиране на бизнес процеси“: Всичко е техника. Независимо, че сме силно дигитализирани и НАП е водеща администрация в това отношение, все пак е техника и се чупи.

След като връзката била възстановена, съобщения за грешка продължавали да дават фискалните устройства само на един конкретен производител.

;

Новите фискални устройства, които в рамките на пет минути изпращат всяка една касова бележка до сървърите, са около 56 000.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Вграденият софтуер на фискалните устройства на един производител. Реагира по начин, който не е нормативно описан в наредбата. В наредбата пише, че фискалното устройство в точно определен случай трябва да пита сървъра. Оказа се, че при фискалните устройство на този производител са питали не в точно определен случай, а 240 000 пъти, което е абсолютно нелогично.

В НАП ще бъдат поканени програмистите от всички производители на касови апарати, за да се установи дали има още софтуерни проблеми. От приходната агенция увериха, че няма да се променят фискалните устройства, които в момента работят.

;

На този фон от НАП предупредиха, че вече има сигнали за софтуерни фирми, които предлагат възможности за злоупотреби.

Васил Панов, директор на дирекция ,,Контрол" НАП: Предлагат се различни алтернативни варианти особено в заведенията за обществено хранене, като ползване на таблети и телефони за приемане на поръчки, за второ счетоводство. В България всички сме братовчеди и всичко се знае. В края на краищата ще го отнесат търговците.

От НАП коментираха още, че няма да има отсрочка за новите изисквания за ДДС, акцизна и ценова информация върху касовите бележки, които трябва да се издават от търговците на горива.

;

Ще настояват да отпадне печатането на хартиен бон след предаване на дневния отчет.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Ние ще предложим да отпадне печатането на този бон, за да може да направим така че нито един от тези 56 000 фискални устройства, които в момента функционира, да не се налага повторно да се връщат в сервиза.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Банско не искат повече нощни клубове и казина
В Банско не искат повече нощни клубове и казина
ВМРО предлага спиране на помощите на безработни с висок стандарт на живот
ВМРО предлага спиране на помощите на безработни с висок стандарт на живот