НОВИНИ

Прецедент в България: Направиха сърдечна операция на куче

България със световен пробив във ветеринарната хирургия. За първи път в Европа беше премахнат злокачествен тумор от сърцето на куче. Сложната интервенция е продължила 6 часа, в нея освен ветеринарен лекар е участвал и един от най-добрите сърдечни хирурзи у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 21.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Това е Артър, той е куче водач и в последните 7 години животът му отрежда много по-отговорна задача от това да бъде обикновен домашен любимец. Лабрадорът се превръща в очи и уши за своя стопанин Милю. Преди две седмици,обаче, съдбата изпраща изпитание на Артър. Кучето водач е прието с остра сърдечна недостатъчност във ветеринарната клиника. За да бъде спасен животът на Артър, той е подложен на тежка сърдечна операция. До сега такъв тип интервенция се е извършвала единствено в Токио. Българският екип от ветеринари обаче решава да рискува, за да даде втори шанс на кучето. Те канят сърдечния хирург д-р Георги Игнатов, с когото по време на тежката операция спират сърцето и белия дроб на кучето за два часа.

д-р Геогрги Игнатов:
Заместват се от машина сърце-бял дроб, която извършва работата на сърцето и оксидинира кръвта, за да се отвори сърцето и по този начин да се махне формацията.
;

За лекарите отговорността е еднаква, когато нечий живот е в ръцете им.

Ранко Георгиев- ветеринарен лекар:
Аз не виждам разлика за тях пациента на масата беше пациент в целия смисъл на тази дума и го казвам със страшно много обич като ветеринарен лекар.

След операцията екипът поставя Артър за 24 часа в медикаментозна кома. Семейството му през цялото време чака в клиниката, докато кучето дойде в съзнание

Милю Карамитев:
Дойдохме тука и като чу гласа на жена ми и той веднага се обади. По този начин се възстанови ментално.

Днес Артър беше изписан и макар да е малко по -различен от повечето пациенти на д-р Игнатов, той му благодари по свой начин- помахвайки с опашка за довиждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: Призоваваме ген. Радев да вземе отговорна позиция
Караянчева: Призоваваме ген. Радев да вземе отговорна позиция
Нарисувай / Напиши ми Коледа зарадва с книги артистите ветерани
"Нарисувай / Напиши ми Коледа" зарадва с книги артистите ветерани