НОВИНИ

Напрежение в пловдивско село заради мерките срещу африканската чума по свинете

Африканската чума по свинете стигна и до региона на Пловдив. При две отстреляни диви прасета в ловно стопанство има съмнения за наличие на заболяването. Заради превантивните мерки срещу африканската чума по свинете напрежение има в пловдивското село Сухозем. Хората са в паника заради слухове, че умъртвени животни от други области ще бъдат загробвани на тяхна територия. В същото време част от жителите отглеждат нерегистрирани прасета. Категорични са обаче, че няма да ги заколят.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
07:58, 31.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

80 са жителите на село Сухозем в община Калояново. Хората се страхуват , защото до тях достигнала информация, че от общината оглеждат терени за загробване на животни.

Емил Стоянов: Аз най- много се притеснявам от други райони да дойдат тук за загробване прасета. Имаме малки внуци, да не стане лошо за тях.
Станимир Петков: Аз имам само едно прасе,дали ще го загробя някъде или ще го заколя за Нова година , това не ме интересува, важното е да няма от други населени места

От община Калояново категорично опровергаха слуховете за загробване на животни от други области. Обясниха, че такива терени се избират във всички 15 села на общината.

Георги Георгиев- кмет на община Калояново: Съгласно мерките, които са ни спуснати от РИОСВ, от отговорните институции, да бъдат определени от всяко населено место по 3 участъка. Тоест по 3 имота , които да бъдат за загробване, евентуално, за животни, които са пострадали от африканската чума. 0:48

По данни на общината в селото се отглеждат седем прасета тип „заден двор“.

Кметът на Сухозем вече е обяснил на собствениците, че ще се копае дупка за загробване при евентуална епидемия. Хората обаче твърдят, че им е казано веднага да си заколят животните.

Ненко Николов- кмет на село Сухозем: Вие карали ли сте хората да си колят прасетата? Просто минах да ги предупредя, че ще се копае дупка и да си правят сметка вече оттам нататък какво ще правят.

Две от нерегистрираните прасета в селото са собственост на Емил Стоянов, който не е съгласен с препоръката на кмета.

БНТ: Вие вашите какво ще ги правите?

Емил Стоянов:Ами моите, мисля, да ви кажа, че няма да ги коля.

БНТ: Не ви ли е страх?

Емил Стоянов: Не.

От община Калояново заявиха, че мерки по отстраняване на нерегистрираните прасета ще бъдат предприети при данни за настъпваща епидемия от африканска чума в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение е регистрирано на остров Крит
Силно земетресение е регистрирано на остров Крит
Студент направи 3D карта на Морската градина във Варна
Студент направи 3D карта на Морската градина във Варна