Студент направи 3D карта на Морската градина във Варна

Релефна 3D карта показва всички забележителности от историческото ядро на Морската градина във Варна.

от Нора Бочева
07:43, 31.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Проектът е на студента Кристиян Иванов и включва 28 обекта и паметници на културата, обозначени и с надписи на брайлова азбука за хората със зрителни затруднения. Картата е до Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Проектът е финансиран от общинския фонд "Култура", от университета и лично от автора.

Кристиян Иванов учи архитектура във Варненския свободен университет. Година и девет месеца той прави исторически и топографски проучвания, разработки и пластики, за да изработи модела. В него са включени Алеята на възрожденците, Природонаучният и Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът и Зоологическата градина. Месинговата карта е върху специален постамент с информация на български и английски език и на брайловата азбука.

Кристиян Иванов, автор на проекта: В България няма подобен релеф с такъв вид брайл и особено в световно ниво е много малко използвано.
Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания във Варна: И фигурите на сградите са направени безупречно, надписите на Брайл, които показват кое какво е и цялото разположение, което отговаря на самата географска действителност. Такива карти съм виждала в други европейски градове, но те нямаха обозначения на Брайл.

Зеленината – наследство от Антон Новак, също е описана като отделен обект в картата, защото според Кристиян Иванов парковото изкуство в Морската градина е истински зелен музей.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Напрежение в пловдивско село заради мерките срещу африканската чума по свинете
Напрежение в пловдивско село заради мерките срещу африканската чума по свинете
Изтича крайният срок за записване в гимназия
Изтича крайният срок за записване в гимназия