САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Студент направи 3D карта на Морската градина във Варна

Релефна 3D карта показва всички забележителности от историческото ядро на Морската градина във Варна.

от Нора Бочева
07:43, 31.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Проектът е на студента Кристиян Иванов и включва 28 обекта и паметници на културата, обозначени и с надписи на брайлова азбука за хората със зрителни затруднения. Картата е до Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Проектът е финансиран от общинския фонд "Култура", от университета и лично от автора.

Кристиян Иванов учи архитектура във Варненския свободен университет. Година и девет месеца той прави исторически и топографски проучвания, разработки и пластики, за да изработи модела. В него са включени Алеята на възрожденците, Природонаучният и Военноморският музей, Летният театър, Дворецът на културата и спорта, Обсерваторията, Делфинариумът и Зоологическата градина. Месинговата карта е върху специален постамент с информация на български и английски език и на брайловата азбука.

Кристиян Иванов, автор на проекта: В България няма подобен релеф с такъв вид брайл и особено в световно ниво е много малко използвано.
Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания във Варна: И фигурите на сградите са направени безупречно, надписите на Брайл, които показват кое какво е и цялото разположение, което отговаря на самата географска действителност. Такива карти съм виждала в други европейски градове, но те нямаха обозначения на Брайл.

Зеленината – наследство от Антон Новак, също е описана като отделен обект в картата, защото според Кристиян Иванов парковото изкуство в Морската градина е истински зелен музей.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Напрежение в пловдивско село заради мерките срещу африканската чума по свинете
Напрежение в пловдивско село заради мерките срещу африканската чума по свинете
Изтича крайният срок за записване в гимназия
Изтича крайният срок за записване в гимназия