Нови огнища на африканска чума по свинете у нас

За първи път е открито огнище на заразата в област Силистра, в индустриална ферма в село Попина. Ново огнище има и в Русенско - в лично стопанство. Африканска чума е открита и при диви свине в Свищовско. Има съмнения и за заразени диви свине в Пловдивско.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:09, 30.07.2019
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

С новото огнище на Африканска чума по свинете в индустриалната ферма в силистренското село Попина, където има над 17 000 животни, заразените свинекомплекси у нас стават 4.

Последното огнище при домашни свине в град Бяла, Русенско е в лични стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани свине.

Съмнения за първи случай на африканска чума по свинете има и в Южна България. Положителни са пробите, направени в частна лаборатория, при две отстреляни диви прасета в ловно стопанство над Пловдив. Утре се очакват окончателните резултати от националната референтна лаборатория в София.

Д-р Илиан Костов, зам.- директор на Центъра по оценка на риска към МЗХ: Това, че в момента имаме съмнения при дивите свине, говори, че това заболяване започва да прескача Балкана, ако се докаже, не можем да противодействаме по никакъв начин освен драконовските мерки.

В Русенско, свинекомплексът в Юделник със 17 000 прасета остава единствен засега, в който заразата все още не е проникнала. Пробите от четвъртък са отрицателни. В събота и неделя са взети нови проби, за които директорът на агенцията по храните в Русе е получил уверение по телефона, че и те са отрицателни.

В индустриалната ферма в Голямо Враново, Русенско евтаназията на свинете ще започне най-рано утре, защото трябва да се осигури допълнителна техника и екипи. Определен е самостоятелен терен, в който ще бъдат загробени убитите животни.

Д-р Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Русе: Извършват се инженерните дейности, които трябва да съпътстват една такава операция и в четвъртък евентуално ще започнем с група от животни, от които всъщност са взети пробите и е установен положителен резултат за наличие на вируса.

Утре ще приключи загробването на свинете от фермата в Николово, а до края на седмицата и в Бръшлен.

Същевременно във видинския квартал "Нов път" вече евтаназират прасета, след като вчера там беше открито огнище на африканска чума. По хуманен начин се умъртвяват и свинете в личните стопанства в 3-километровата зона около огнището. Някои от стопаните във Видинско трудно се съгласяват животните им да бъдат умъртвени.

Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, град Видин: След това се насочваме към 10-километровата зона с 15 населени места, където ще започне вземането на кръвни проби и ще се правят ежеседмични клинични прегледи за заболяването. Ние проведохме информационна кампания, но винаги има недоволни хора. Не могат да възприемат, че това е единственият начин да се спре разпространението на вируса.

И в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Агенцията по храните Дамян Илиев предупреди, че основната опасност за разпространението на африканската чума са животните в личните стопанства. Затова е важно всички домашните прасетата в 20 километровите зони около свинекомплексите да бъдат заклани.

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Важно е в районите, където няма вирус това да стане незабавно, защото месото няма да е опасно. Имаме право да им направим актове, да евтаназираме животните и да решим проблема.

Добрата новина от Видин е, че до момента взетите проби от индустриалната свинеферма с 4000 прасета, която е в 3 километровата зона до огнището с чума, са отрицателни.

Междувременно от ДФ "Земеделие" съобщиха, че спират проверките в свиневъдните стопанства, свързани със схеми и програми, които фондът финансира. Забраната е част от кризисните мерки срещу разпространението на африканската чума.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Не е ясен мотивът на мъжа, блъснал дете пред движещ се влак във Франкфурт
Не е ясен мотивът на мъжа, блъснал дете пред движещ се влак във Франкфурт
Кипърска парламентарна делегация на посещение у нас
Кипърска парламентарна делегация на посещение у нас