НОВИНИ

Подадени са 15 сигнала за проблеми по АМ "Струма"

15 сигнала за проблеми по магистрала "Струма" са постъпили в Института за пътна безопасност. Част от тях са за неправилно поставени ограничения на скоростта, които са предпоставка за верижни катастрофи. Николай Минков провери на място критичните участъци.

Николай Минков
от Николай Минков
18:54, 30.07.2019
9337
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

172 км. е трасето на магистралата, свързваща столицата с Кулата, по което на ден преминават хиляди автомобили.

Изкъртени и непоправени мантинели, пропаднали пътни участъци, сгрешени табели са част от нарушенията, констатирани на магистрала "Струма".

Най-фрапантен е случаят с непремахната указателна табела да се отклоним от магистралата поради течащ ремонт, ако пътуваме към Кулата. Само ремонтът там отдавна е приключил.

Асен Ангелов: Много път моите познати и приятели, които пътуват посока Гърция, се объркват от двете последователни табели, които оказват, че за Кулата трябва да се излезе от магистралата надясно. А всъщност, единственото, което трябва да се направи, е да продължат по магистралата направо.
Диана Русинова, Институт за пътна безопасност: Аз лично попадах няколко пъти на случай, в който граждани на Румъния връщаха назад в аварийната лента на авариен сигнал, защото си мислеха, че са се объркали и са изпуснали отбивката.

От Института за пътна безопасност алармират за пропаднали участъци между 88 и 89-тия километър, поради което и скоростта там е ограничена на 90 километра.

Диана Русинова, Институт за пътна безопасност: Никой не си прави трудът да ремонтира тези участъци, а се ограничава скоростта. И ние задаваме въпроса, защо харчим толкова много пари за тези скъпи пътища, като те пропадат, а след това ограничаваме скоростта. Нали идеята е да се придвижваме бързо и ефективно.

Третият проблемен участък е след пътен възел Даскалово, където скоростта от 140 км. внезапно е ограничена на 90.

Диана Русинова, Институт за пътна безопасност: Т.е. скоростта не е ограничена правилно. Това е предпоставка и за верижна катастрофа и за настъпване на много тежко ПТП със смъртни случаи. Институтът за пътна безопасност още преди месец е информирал АПИ за тези проблеми и до моментна ние получаваме оправдания и никой не предприема нищо, за да коригира тези проблеми.

От АПИ отговориха, че ограничението от 90 км. край възел "Даскалово" ще бъде премахнато, след като участъкът добие статут на магистрала, тъй като заради зациклили отчуждителни процедури, той все още се води автомобилен път. А дефектите на асфалта при 88-мия километър щели да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
57 са убитите при сблъсъците в бразилски затвор
57 са убитите при сблъсъците в бразилски затвор
ДРУГИТЕ новини: Завръщане
ДРУГИТЕ новини: Завръщане