НОВИНИ

МЗ отменя доплащанията и даренията в болниците

Забранява се болниците да искат дарения от своите болни, забранява се и искането на пари от майки на деца до 7 годинки за да останат с тях в лечебното заведение. Това са част от новите предложения в наредбата за достъп до медицинска помощ, която утре ще бъде приета от Министерския съвет. Преди месец проектът на наредбата беше предложен за обществено обсъждане и е съобразен с някои от направените предложения.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:23, 15.03.2016
Чете се за: 01:19 мин.
Още

Даренията в болниците се забраняват, но не изцяло, а само в периода около приема и лечението на пациента. И това не е предложение на пациентски организация, а на Здравната каса.

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Това е проблем, който е свързан с множество постъпили жалби от пациенти, които са принуждавани да правят дарения на лечебните заведения по време на тяхната хоспитализация или след като се изписват. За да си вземат епикризите им искат да направят дарение и заради това ние написахме че в рамките на месец преди по време и след хоспитализация не можеш да го притискаш да ти прави дарение на болницата. Ако иска да направи дарение това може да го направи във всеки един момент това никой не може да го забранява.

Забранява се изрично допълнителното заплащане за престой на придружител на деца до 7 годинки, както и за деца до 18 години, които се нуждаят от осигуряване на допълнителни грижи. Не се допуска и доплащане за придружител на лица с увреждания, които не могат да се обслужват самостоятелно.

Промените прецизират доплащането на допълнителни услуги, пожелани от пациента - като самостоятелна или луксозна стая.

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Обаче при положение, че всичките стаи в лечебното заведение са еднакви, не можеш да му искаш пари на пациента за такава услуга, тоест, за лукс стая - каква лукс стая като всички са еднакви му предлагаш на пациента.

Таксата за избор на лекуващ лекар или екип остава, но само ако преди това пациентът е подробно информиран кой и какви процедури ще извърши, назначени служебно. Пациентът също така може да настоява и да доплати за допълнителни сестрински грижи. Терминът е "самостоятелен сестрински пост".

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването: Той може да бъде и акушерка и медицинска сестра тогава когато поискаш специално отделна медицинска сестра само тя да поеме грижи за твоя роднина и т.н.
Мария Чернева: Нещо като избор на сестра?
Д-р Шарков: Да, точно така.

Наредбата определя и реда за създаване на листи на чакащи при планов прием и срок до 2 месеца, в който болният трябва да получи помощ. Листите ще бъдат публични, без лични данни, за да не се допуска предреждане. И пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват или променят реда на планираните пациенти. Наредбата регламентира и идентификационен номер, чрез който пациентите ще потвърждават получената медицинска помощ. Номерът, както вече прие здравната каса, ще се генерира чрез пръстов отпечатък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът върна убиец в ареста
Съдът върна убиец в ареста
Бразилски модел без един крак помага на хората да повярват в себе си
Бразилски модел без един крак помага на хората да повярват в себе си