НОВИНИ

Забраняват на болниците да искат дарения от пациентите

Нова наредба на здравното министерство в защита на пациентите. Забранява се на болниците да искат дарения от пациентите - месец преди, след и по време на хоспитализация. Няма да се доплаща и за дейности, финансирани от касата. Майките на деца до 7 години ще остават безплатно с тях в болницата. Повече за наредбата, чието обществено обсъждане приключи днес, ще научим от Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:36, 15.03.2016
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Става дума за актуализация на съществуващата наредба за достъп до медицински услуги, уточни репортерът Мария Чернева в пряко включване в новините "По света и у нас".

- Промените са в защита на правата на пациентите, като, например, новото предложение за забрана на даренията месец преди, по време и след болничния престой - каза Мария Чернева. - Оказа се че това не е предложение на пациентска организация, което, може би е логично, а на Здравната каса.

Заместник-здравният министър Ваньо Шарков поясни мотивите за решението.

Д-р Ваньо Шарков, зам. министър на здравеопазването: Това е проблем който е свързан с множество постъпили жалби от пациенти, които са принуждавани да правят дарения на лечебните заведения по време на тяхната хоспитализация или след като се изписват за да си вземат епикризите им искат да направят дарение и заради това ние написахме че един месец преди постъпването на пациента, за да не се злоупотребява да го връщаш и да му казваш ама не ще те вземем след два дена днес ще трябва да направиш дарението по време на самата хоспитализация, в последния контролен преглед, което означава че в рамките на месец преди по време и след хоспитализация не можеш да го притискаш да ти прави дарение на болницата. Ако иска да направи дарение това може да го направи във всеки един момент това никой не може да го забранява.

Таксата за избор на екип остава, но с много повече уговорки - като това, например, кой ще лекува пациентите служебно.

- Тази наредба регламентира листата за чакащи, когато приемате планово. Определя и случаите, когато може да искате допълнително доплащане, като по-луксозна от останалите стая, - допълни още Мария Чернева. - Въвежда се терминът "самостоятелен сестрински пост" или допълнителни грижи от медицинска сестра, чиито услуги ще се доплащат също.


Вижте както още предвиждат поправките в Наредбата във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бриго Аспарухов: БСП е стара партия, но не расте
Бриго Аспарухов: БСП е стара партия, но не расте
Над 130 компании участват в кариерен форум в София
Над 130 компании участват в кариерен форум в София