НОВИНИ

​НАСА потвърди успешното кацане на "ИнСайт" на Марс

НАСА потвърди успешното кацане на Марс на космическия апарат "ИнСайт". Мисията ще продължи две години, а целта е да се изследва подробно Червената планета.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:04, 27.11.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

След близо седем месеца и след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета космическият апарат "ИнСайт" кацна на повърхността на Марс. Новината предизвика бурни реакции в контролния център на НАСА в Пасадина, щата Калифорния.

Том Хофман, НАСА: Това беше невероятно емоционално преживяване. Мисълта за работата в продължение на седем години, която много хора в тази стая свършиха, и тези седем минути, които трябваше на преживеем - наистина е трудно да се опише. Сърцето ми спря да бие за седем минути.

Малко след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането.

Брус Банърд, разработчик на "ИнСайт": Гледали сме черно-бели снимки от луната и това беше невероятно. Но сега имаме първа снимка от друга планета.

НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета бе "Кюриосити".

;

Сред задачите на новия апарат е да се измери вътрешната температура на планетата. "ИнСайт" пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Космическият апарат "ИнСайт" тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседание на НС за бюджетите на НЗОК и ДОО за догодина
Извънредно заседание на НС за бюджетите на НЗОК и ДОО за догодина
Шофьори предупреждават за рискове от срутища в Кресненското дефиле
Шофьори предупреждават за рискове от срутища в Кресненското дефиле