НОВИНИ

Наши деца с медали от олимпиада в Москва

Ученици от Софийската математическа гимназия спечелиха 4 сребърни и 4 бронзови медала на Олимпиада в Москва. Така отборът на София се класира на 2-ро място в първата по рода си Международна олимпиада на Мегаполисите.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:15, 11.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Учениците от СМГ - в битка със супер сложните въпроси и задачи по математика, информатика, физика и химия, и в съревнование с над 20 отбора от супер-градове от цял свят. И всичките 8 се прибраха с медал.

По физика и химия освен теория има и експериментална част. Освен медалите в отделните дисциплини, нашите ученици печелят и т.нар. блиц състезание - с въпроси и от четирите области.

Илия Кичев - 11 клас - СМГ: За мен беше най-трудно експеримента, беше ново и чудно и особено синтеза в химията. Това за мен беше най-трудно в цялото състезание.
Димитър Ружев - 12 клас - СМГ: Задачите са ниво международна олимпиада. Изискванията са толкова високи, че някои от задачите се учат в университета.

Илия Кичев от 11 клас в СМГ избира химията абсолютно случайно.

Димитър Ружев от 12 клас избира физиката, защото от малък обича да си играя с разни неща, да строи: "Физиката ни дава възможност да обясним света и да построим каквото искаме", обясни Димитър.

На въпрос какво го мотивира да жертва лятото и да се готви за Олимпиада Димитър отговори: "Какво да ви кажа, някои хора са си просто чалнати..."

Илия Кичев - 11 клас - СМГ: Отидох в Москва, видях огромен град, различна култура, за мен беше невероятна възможност една единствена и много се радвам, че успях да си осъществя мечтата да ида в някой голям град.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осенец почете паметта на загиналите във войните за национално обединение
Осенец почете паметта на загиналите във войните за национално обединение
Няма данни за разрушения и пострадали от усетеното у нас земетресение
Няма данни за разрушения и пострадали от усетеното у нас земетресение