НОВИНИ

Репортерски поглед: Със старите буквари по нови програми

Броени дни преди началото на учебната година - родители и деца се вълнуват, в училищата приключват ремонтите, издатели печатат новите учебници по история, а учителите се опитват да изпълнят изискванията от новия Закон за училищното образование. Бележници без забележки, по-дълга учебна година за първокласниците, без повтаряне на годината в начален курс - все промени, чието приложение на практика ще наблюдаваме след 15 септември. Нов закон само на теория или и на практика - репортерски поглед на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:47, 11.09.2016
Чете се за: 02:39 мин.
Още

А,Б,В, шепти буквара

Той със мене разговаря

Първокласниците вече може и да са научили този стих, но през новата учебна година ще разговарят със старите буквари, учейки по нови програми. Поне ще започват с "А'', както досега.

Оттам насетне редът на буквите е променен. Ако учителите решат да преподават по новата програма, то ще се наложи на децата да разлистват и прелистват ту напред, ту назад из учебника.

Росица Горанова - начален учител в 125 СУ "Проф. Боян Пенев": Не може детето да го учиш на буквата ,,к" , а пък примерно да прескочиш няколко страници, как ще бъде ограмотено това дете?

Асен Александров - директор на 51 СУ "Елисавета Багряна"': Ако има някой учител, който е притеснен за това, че програмата е нова, а учебникът не е нов, съм му разрешил да преподава по старата програма.

Росица Горанова - начален учител в 125 СУ "Проф. Боян Пенев": Ние избрахме да работим със старите учебници, със стария ред на буквите, което е съвсем нормално за първи клас.

И така едни ще преподават по стария, други по новия ред. А от Министерството подготвили и даже разпространили указания към учителите.

Александър Трингов - началник отдел "Общо образование" , Дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН: Глобалната цел е в края на първия учебен срок, тоест февруари месец учениците в първи клас да могат да четат и да пишат. Нека не подценяваме началния учител, той ще се справи с тази ситуация.

Нов закон имаме, ама на практика изглежда трудно приложим, а учебната година още не е започнала. Единствено петокласниците ще разлистят нов учебник - по история. Сроковете за написването, одобрението и отпечатването му бяха повече от кратки.

Стефан Йорданов - началник цех на печатница на ролен печат: Първо се отпечатва на печатната машина, както например тази машина. След това има довършителни процеси, зависи дали учебникът трябва да се шие, дали трябва да се лепи. Но да кажем последния, който отпечатахме, историята например за пети клас, за 15 000 тираж - горе долу около 3 или 4 денонощия.

Никола Кицевски - директор на Издателство: Денонощно печатихме, за да успеем. От 60 000 деца около 45 хиляди ще учат по нашите истории. Печатихме ги в различни печатници, за да успеем до днеска, тъй като реално срокът, който ни беше даден, беше срокът между втори септември и 15 септември - да ги отпечатим и да ги занесем до училищата.

Екатерина Виткова - директор на издателство: Ние започнахме да доставяме учебниците по история за пети клас още от първия ден след празниците и вече трети ден ги разнасяме. На практика имаме поръчки от почти всички райони в страната. Не изчакваме да се съберат поръчките за цял район, а веднага щом има за няколко училища ги носим, за да можем да се справим с този кратък срок.

Учителите по география може да завидят на колегите си историци. Новият материал за пети клас предполага уроци от старите учебници за пети, шести и седми клас. Три книги ли ще носят, на ксерокс ли ще ги отпечатват, или учителите ще им диктуват?

Александър Трингов - началник отдел ,,Общо образование" , Дирекция ,,Образователни програми и образователно съдържание": Министерството няма да отпечатва свитъци към стари учебници, а темите, които липсват по новите учебни програми, ще бъдат компенсирани от учителите така, както те намерят за добре.

В седми клас обаче идва големият проблем - как между числата 120 и 34 да сложим знак за равенство. Учителката по математика не би ни го позволила. Но на практика 120 изпуснати часове по история, география и биология за тазгодишните седмокласници, които от догодина ще са по нови програми, ще трябва да се вземат за 34.

Асен Александров - директор на 51 СУ "Елисавета Багряна"': Учителите по тези предмети искаха да не нарушават ритъма за седми клас, който са си избрали.

Как се изучава Средновековие за 12 учебни часа - звучи като истинско предизвикателство. От МОН дават три възможности - първа - преструктуриране на учебното съдържание, вариант 2 - вземане на материала в Свободно избираеми предмети или в задължително избираеми предмети. И обратно в клас.

Асен Александров - директор на 51 СУ "Елисавета Багряна"': Разпределихме 12 часа допълнително по история, 11 по география, 11 по биология,които ще се вземат в СИП.

Вместо раниците на учениците началната учителка Росица Горанова ни предлага да измерим годишния тематичен план, който дойде с новия закон. Тежичък е. Казва, че с цялата административна бумащина учителите все повече се превръщат в чиновници.

Росица Горанова - начален учител в 125 СУ "Проф. Боян Пенев": В момента нашата работа е съсредоточена в една бумащина. Аз съм от 33 години учител и за първи път ми се случва да имам такава огромна документация. Истинския учител е този, който умее да работи в час.

Иначе за учебната 2016/2017 г. до момента са записани 66 611 първокласници. Учениците като цяла са 719 400 . Да им е честита новата учебна година - пък как ще премине и завърши - ще видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В Беларус избират парламент
​В Беларус избират парламент
Подготовка за местен референдум в столичния квартал Младост
Подготовка за местен референдум в столичния квартал "Младост"