НОВИНИ

Нашата авторка Ваня Ефтимова с престижна награда в САЩ

Българската журналистка, която от години живее в САЩ, спечели годишната награда Moncado, присъждана от "Обществото на военната история" . Това е най-голямата и най-престижна световна организация в областта, а номинирани за годишната награда са предимно преподаватели и учени, зад които стоят престижни университети, както и експерти по военна история.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
13:26, 22.02.2016
Чете се за: 01:22 мин.
Още
нашата авторка ваня ефтимова престижна награда сащ

Дългогодишната кореспондентка на БНТ от САЩ и авторка в нашия сайт Ваня Ефтимова - Белинджър спечели годишната награда Moncado, присъждана от "Обществото на военната история" (Society for Military History). Това е най-голямата и най-престижна организация в областта в световен мащаб, а отличия получават авторите на най-добрата книга и статии, публикувани предходната годината. Сред номинираните са предимно преподаватели и учени, зад които стоят престижни университети, както и експерти по военна история.

Българката получи отличието заради научната си статия, посветена на изследването си върху новооткритите писма на съпругата на германския военен стратег Карл фон Клаузевиц - Мари. Статията е озаглавена "Другата Клаузевиц: Разкрития от наскоро откритата кореспонденция между Мари и Карл фон Клаузевиц" и е публикувана в престижния The Journal of Military History.

"Изобщо не очаквах тази награда. Нямам зад себе си голям университет или институция, идвам от Източна Европа. Така, че дори не си направих труда да си подам документите. Когато получих писмото, че съм наградена, не можах да повярвам на очите си. Мога само да отбележа, че единият от другите наградени, е Кенет Суоп. Той е един от големите експерти в САЩ по китайска военна и обща история и беше мой професор. Такива са обикновено хората, които получават Moncado Prize, не такива като мен", скромна е Ваня.

Церемонията по награждаването ще е на 15 април в Отава, когато е годишната среща на "Обществото на военната история".

Ваня Ефтимова пише статията си още през през 2014 г., но тя е публикувана в The Journal of Military History година по-късно. Тъй като е научен труд, статията е подложена на дълги проверки и оценяване. Трима рецензенти и двама редактори в детайли обсъждат изследването, защото след публикуването, статията се превръща в научен факт.

Докато е на чернова, с българската журналистка се свързват от издателството на Оксфордския университет - Oxford University Press-USA, които искат да видят ръкописа на статията. Месец по-късно издателите й предлагат договор за книга и тя вече е факт.

Marie von Clausewitz: The Woman Behind the Making of On War (букв. - "Мари фон Клаузевиц: Жената, която стои зад създаването на "За войната") излиза в началото на 2016-а и вече бе представена в една от най-известните институции в САЩ Pritzker Military Library&Museum в Чикаго. Отзивите на критиката не закъсняват, като оценките са много високи.

Повече за Ваня Ефтимова и книгата й, можете да научите от репортажа на Мария Чернева ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайският свръхкапацитет е все по-голяма заплаха, твърди бизнесът в ЕС
Китайският свръхкапацитет е все по-голяма заплаха, твърди бизнесът в ЕС
Хиляди бежанци блокирани на пристанище Пирея и на пункта Идомени
Хиляди бежанци блокирани на пристанище Пирея и на пункта Идомени