НОВИНИ

Наследникът на здравния министър ще продължи реформите, според шефа на НЗОК

В здравеопазването има пари, но няма контрол, заяви в предаването "Още от деня" управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев. Според него с въвеждането на електронната здравна карта ще бъдат пресечени течовете в системата. По повод оставката на здравния министър шефът на касата е оптимист, че наследникът на проф. Петров ще продължи започнатите реформи в сектора.

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 31.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още
Проф. д-р Камен Плочев - управител на НЗОК: Който и министър да дойде, все ще бъде човек, който в крайна сметка ще иска да даде здраве за хората, а няма да работи против здравеопазването. Посоката е важна. Да вървим в една посока. А тази посока е достъпно и качествено здравеопазване за хората. Да се премахне бюрокрацията. Да се премахне това висене по опашките или футболизиране на пациентите от едно място към друго.

Като управител на Здравната каса проф. Плочев е с амбицията да направи контрол, който да дава реална, точна информация. По думите му основите на този контрол вече са положени. Основата се нарича електронно здравеопазване: контрол на дейностите, обемите и разплащанията онлайн, в реално време, като най-добрият контрольор ще бъде самият пациент. Той ще прави това със своята лична, електронна индентификационна карта - ще може във всеки момент да влиза в системата, а тя ще регистрира неговото влизане.

Така ще се знае къде се е прегледал, в коя лаборатория са му направени изследванията, в кой рентген му е направено снимка, в коя аптека си е взел лекарствата, в коя болница е отишъл и дали през личния лекар и с направление или директно, по спешност. Това ще даде възможност за планиране на дейностите и риска, убеден е проф. Плочев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален протест на пчеларите
Национален протест на пчеларите
Поредна схватка между БСП и ГЕРБ
Поредна схватка между БСП и ГЕРБ