НОВИНИ

Настимир Ананиев: Шофьори и пешеходци трябва да имат и права и задължения

Председателят на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев, каза в предаването "Още от деня", че в момента се подготвя текст в закона за движението по пътищата, който много ясно трябва да определи, че пешеходеца има пълно право на пешеходна пътека, защото тя е продължение на тротоара.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
19:14, 24.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Ананиев каза, че и тази седмица промените в закона за движение по пътищата няма да могат да влязат за разглеждане, но се надява още първата седмица след изборите да бъдат разгледани. Към момента промените са над 30 параграфа, един много тежък закон.

На въпрос когато на шофьор внезапно изскочи пешеходец и той няма физическата възможност да реагира ще има ли равнопоставеност при носенето на отговорност и при пешеходеца и при шофьора Ананиев каза, че в промените в закона трябва да се сложат както права така и задължения на шофьори и пешеходци. До момента по-големи права имат пешеходците.

Ананиев поясни, че според новият стандарт, който е влязъл в сила преди две седмици и е публикуван в Държавен вестник се посочва, че пешеходните пътеки трябва да има знак, на който да пише: "Погледни наляво, погледни надясно!". По думите на Ананиев това задължително трябва да се случи в цялата страна през следващите месеца. Като пример Настимир Ананиев посочи Ирландия, където това е факт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ иска увеличение на заплатите в бюджетната сфера
КНСБ иска увеличение на заплатите в бюджетната сфера
Външният министър Даниел Митов се срещна с британския си колега Борис Джонсън
Външният министър Даниел Митов се срещна с британския си колега Борис Джонсън