НОВИНИ

Спират научните плавания на кораба "Академик" заради липса на пари за ремонт

Сагата с ремонта на Научно-изследователския кораб „Академик" продължава. Обещаните средства все така не идват. Експлоатацията му е удължена за трети и последен път. Ако до 31 декември корабът не влезе за ремонт, през следващата година България няма да може да изпълнява ангажиментите, поети към Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 24.10.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Обeщания за финансиране на ремонта има още от пролетта на 2016. Пари обаче няма. Удължаването на експлоатационния срок на плавателния съд да края на годината е временно решение. Преди дни изследователският кораб се завърна от може би последната си експедиция.

професор Веселин Пейчев, директор на Института по океанология при БАН
Къде правихме технически изпитания на изследователската мини подводница, на един подводен апарат - дистанционно управляем за изследване на шелфа и също така бяха усъвършенствани декомпресационните таблици за дълбоководолазни спускания.
;

Около един милион и сто хиляди лева са необходими за ремонта на „Академик". Той е наложителен, защото ръждата е плъзнала навсякъде. От института по океанология се надяват тези средства да бъдат отпуснати, защото в момента се водят преговори за научноизледователската работа за следващата година.

професор Веселин Пейчев, директор на Института по океанология при БАН
Не мога да подпиша нито един договор, докато парите не са отпуснати и корабът не влезе на ремонт. Подготвяме договорите, но няма да ги подпишем, докато това не стане. + 00:53 засега се очертават около 100 плавателни дни, т.е. ще бъде една напрегната програма, но само при положение че БАН разполага с действащ кораб.

Без „Академик" държавата има два варианта - първият е да обяви търг за външен изпълнител, което ще излезе по-скъпо от ремонта. Вторият - да построи нов кораб - което ще отнеме 3-4 години и сума от порядъка на 40 милиона лева. А дотогава ще търпи санкции, защото няма да може да изпълнява задълженията си за мониторинг на Черно море като страна-членка на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бежанците в Харманли на бунт заради битовите условия в лагера
Бежанците в Харманли на бунт заради битовите условия в лагера
Започна евакуацията на лагера Джунглата в Кале
Започна евакуацията на лагера "Джунглата" в Кале