НОВИНИ

Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев заради АЕЦ "Белене"

Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев във връзка с разследването за АЕЦ "Белене". Искането е свързано действия на Добрев от времето, когато беше министър на икономиката и енергетиката.

bnt avatar logo
от БНТ
11:18, 24.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Според прокуратурата, в рамките на разследването са събрани данни за извършена от Делян Добрев умишлена безстопанственост. Щетата е в размер на 4,5 млн. евро - това са суми, които са продължавали да се изплащат по консултантските договори на фирмата "Парсънс" по проекта АЕЦ "Белене" след март 2012 г., когато МС е приел решение да бъде спряно изграждането на централата.

Според прокуратурата Добрев не е предприел никакви действия, за да спрат тези плащания, независимо, че е имало неколкократни подсещания от страна на НЕК. Разследващите твърдят, че по делото има доказателства, както свидетелски показания, така и готова икономическа експертиза.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: На 28 март 2012 г. МС взима решение за прекратяване на проекта, а на следващия ден парламентът приема това решение. След това решение е следвало министърът Делян Добрев да организира така изпълнението на това решение, че да се прекратят всякакви договори и да спрат плащанията във връзка с изпълнението на този вече прекратен проект. В крайна сметка неговото бездействие е довело до неизпълнение на ангажименти от държавата, настъпила е щета от 4,5 млн. евро за НЕК и не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката като цяло.
;

Прокуратурата обяви, че разследването във връзка с проекта АЕЦ "Беленe" продължава в различни направления и се проверяват действията и на други висши чиновници, свързани със сферата на енергетиката. Засега обаче няма повече подробности.

Това е четвъртият разследван за щети във връзка с "Белене". Миналата седмица беше повдигнато обвинение на бившия икономически министър Петър Димитров от кабинета на тройната коалиция, а също и на двама шефове на НЕК. Обвиненията към тях за неизгодна сделка във връзка с изкупуването на стария реактор за първия строеж на АЕЦ "Белене".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов се среща с Борис Джонсън в Лондон
Даниел Митов се среща с Борис Джонсън в Лондон
Изведоха първите мигранти от лагера в Кале
Изведоха първите мигранти от лагера в Кале