НОВИНИ

До месец съдът ще каже тръгва ли делото срещу Боскос отново или не

До месец Пловдивският апелативен съд ще вземе решение дали да уважи искането на главният прокурор за възобновяване на делото срещу гръцкия студент Христос Боскос. Той блъсна 15-годишната ученичка Кари на автобусна спирка преди две години. От удара момичето получи няколко средни телесни повреди. Година по-късно Боскос и съпричинителят на катастрофата Васил Калев получиха условни присъди, а на втора инстанция Окръжният съд свали наказателната им отговорност и им наложи административни наказания - глоби.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
10:11, 24.10.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Пловдивският апелативен съд даде ход на делото, въпреки че гръцкият студент Боскос не се яви на заседанието. Прокурорът Росен Димов заяви, че не е изпълнено третото задължително условие за прилагане на по-лекия член 78 „а” от Наказателния кодекс, а именно подсъдимият да е обезщетил пострадалия без да се да се води отделно дело за това. Става дума за средствата за лечение на пострадалото момиче, които възлизат на повече от 12 хиляди лева. Според главният прокурор сумата е щета от катастрофата, а според защитата - не е.

Генчо Димов - адвокат на Христос Боскос
"Имуществените вреди, които са включени в състава на престъплението, за които претендира главният прокурор, са несъставомерни. Те са извън този състав и няма как да бъдат пречка. Тука в момента главния прокурор, той прави внушения за това, че законодателят е искал да каже повече от това, което е казал с конкретната правна норма."

Вторият подсъдим, в чията кола първо се е ударил Боскос, се защитава сам пред съда днес.

Васил Калев - подсъдим
"Не се чувствам виновен, защото в хода на делото се видя, че съм нямал избор."

Адвокатът на Кари заяви, че операциите на момичето продължават, а то изпитва силни болки от зарастването на коста.

Татяна Каменова - адвокат на пострадалата Катерина Матеева
"Практически тезата, която се поддържаше от нас и тази, която се поддържа от главния прокурор по повод искането му за възобновяване, е правилната и задължителна за прилагане от съдилищата."

Съдът може да върне делото срещу Боскос и Калев на Окръжния съд за разглеждане от друг състав или да остави в сила първото решение което е глоба от 5 хиляди лева за първия и 2 хиляди лева - за втория.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валония отхвърли ултиматума на ЕС
Валония отхвърли ултиматума на ЕС
40 нелегални мигранти са задържани в землището на село Детелина
40 нелегални мигранти са задържани в землището на село Детелина