НОВИНИ

Откриват паметник на Левски в двора на Военната академия

Представители на бизнеса ще се включат в довършването на бюст-паметника на Васил Левски във Военна академия. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на изграждането на паметника.

bnt avatar logo
от БНТ
13:44, 24.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Идеята за построяването на паметника е представена на Столичната община от Инициативен комитет на военно-патриотични организации. Гласувана е от общинския съвет. Скулпторите Красимир Ангелов и Ставри Калинов изграждат паметника.

Йорданка Фандъкова - кмет на София
"Предстои да бъде довършено пространството да се направи площадката, облицовката. Поехме ангажимент със социално отговорния бизнес да може да се довърши всичко това. Имам уверенията от страна наняколко компании, че ще го направят."
Тодор Чобанов - заместник-кмет по култура
"Тук преминават страшно много гости, тук се провежда опера в парка, тук идват на групи студенти и преподаватели. Провеждат се семинари, обучения, форуми, така че едно доста оживено място, което се обогатява с това великолепно изображение на Апостола."

Паметникът ще бъде официално открит на 26 ноември - датата, на която през 1878 година отваря врати първото Военно училище на българската земска войска. Той ще бъде сборен пункт на редица патриотични прояви и ще напомня на потомците на Апостола святото му дело.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два от най-емблематичните романи на Ремарк излизат в ново общо издание
Два от най-емблематичните романи на Ремарк излизат в ново общо издание
Избягало ему се подслони в кръчма
Избягало ему се подслони в кръчма