НОВИНИ

Натровените деца от Правец са с Норовирус

Още едно дете от Правец е прието тази нощ в болница "Света Анна". Норовирус е причина за заболяването на децата от Правец, които бяха приети по спешност в болници в София. Това е заключението на микробиолозите след направен лабораторен анализ на пробите взети от заразените тийнейджъри.

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 24.03.2016
Чете се за: 02:55 мин.
Още

Вирусът минава за 2-3 дни, след като се овладее обезводняването. От болница "Света Анна" уточняват, че той причинява гастроентерит и често се нарича и "стомашен грип" или "хранително натравяне". Резултатите от пробите на продуктите, взети от Агенцията по безопасност на храните ще станат ясни в края на работната седмица.

Взети са проби и от персонала на стола в професионалната гимназия по информатика в Правец. Регионалната здравна инспекция очаква те да станат готови до петък на обед. Повод за съмнение е заболяване на работничка в кухнята, която измила чиниите и приборите, ползвани за вечерята, след която близо 50 от учениците бяха приети в болница.

В коментар за БНТ специалистът по инфекциозни болестта доц. Атанас Мангъров обясни, че изолираният в пробите на учениците от Правец Норовирус е силно заразен. Това е вирус, който не се изследва рутинно. За момента е рано да се правят категорични изводи. Общо взето, това е заболяване, което не протича тежко, но когато се, засяга доста хора, защото е силно заразно, обясни Мангъров.

;

Близо 50 ученици от Професионалната гимназия по компютърни технологии в Правец бяха приети в болница след хранително отравяне. Всички те са се хранили в стола на училищния пансион, в който живеят по време на учебната година. Децата на възраст между 13 и 19 години са вън от опасност. До края на седмицата столът ще остане запечатан, а през това време учениците ще бъдат във ваканция.

В Професионалната гимназия по компютърни технологии в Правец, учат 540 деца, 350 са на пансион в него, а 204 от тях във вторник, яли в столовата. За обяд им сервирали пилешка пържола, за вечерята в 18.00 вечерта - кренвирши с кашкавал и лютеница. Ивайло пропуснал вечерята, но връстниците му разказали менюто и не само.

Ивайло Иванов, ученик: Тя вечерята е от 6 до 7, към 7.30 започнаха да се оплакват, че повръщат имат гадене. Към 22.30-23.00 започнаха да ги карат към болницата.

В течение на нощта броят на пострадалите от храната се увеличавал. 46 деца бяха приети в Инфекциозната болница, в "Св. Анна" и болницата на Ботевград. Според лекарите, децата получили хранително натравяне. Три от децата, приети в болница обаче не се яли от храната сервирана в столовата, а също получили разстройство и провръщали, като останалите. Отправихме се към училището - в столовата не бяхме допуснати, тъй като на място бяха инспектори от Агенцията по безопасност на храните, Образователното министерство. До изясняване на ситуацията столовата беше затворена от МВР.

Покрай всички неясноти, разбрахме едно - до стола на училището, ясно се виждат опаковки на едни от най-евтини кренвирши, който се продават у нас.

Потърсихме за коментар фирмата доставчик на храната. С въпроса - възможно ли е децата да са с хранително натравяне?

Пенчо Стаменов, управител на фирмата доставчик на храните в училището: Имаме вредени стандарти, за проследяване и работа. За мене вероятността да е хранително отравяне е невъзможна. Цялата община на Ботев град, Правец, много ресторанти работят използват този продукт. Би трябвало зелия град да бъде заразен, не само там.

Междувременно просветният министър разпореди проверка не само на качеството на храната, но и на хигиената.

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието: Ако нещата се окажат свързани с чистотата в училището, ще има строги наказания от моя страна.

Управителят на лабораторията, направила изследванията на децата, съобщи за БНТ, че учениците от Правец, най-вероятно не са с хранително натравяне, а са с инфекция причинена от Norovirus. Оказва се, деня преди заразата, миячката в кухнята имала същите оплаквания - повръщане, диария и неразположение. Измила чиниите, подсушила ги и си тръгнала.

На другия ден била в болнични. В оставената от нея посуда, на следващия ден били сервирани ястията за децата.

Инфекцията се предава по фекално-орален път, често заразяването с Норовирус, се дължи на не добре измити ръце, с който е докосвана храна, подлежаща на пряка консумация. Инфекцията не е тежка и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дена.

Вирусът често се нарича и "стомашен грип" придружен именно с гадене, повръщане, диария, стомашни болки, и температура. Дали това е причината, която изпрати 46 деца в болница - ще стане ясно от проверката на РЗИ, а за резултат от лабораторните изследвания на Агенцията за безопасност на храните, пък трябва да се чака три дни. Дотогава столът остава запечатан, а учениците излизат във ваканция.

;

Какво ядат децата ни, спазват ли се наредбите на здравното министерство за приготвянето на храната и кой е виновен за случилото се - коментираха проф. Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център по обществено здраве и анализи, и Цвета Бресничка - председател на УС „Асоциация родители”.

Големият проблем е, че контролът се прави рядко и когато вече има инцидент. Има и рутинни проверки, но те са редки, посочи Цвета Бресничка. За нас, родителите, е важно да можем да участваме в този контрол, тъй като сме най-заинтересувани децата да се хранят и здравословно, и безопасно. В тази посока "Асоциация Родители" заедно с общината в София е разработила наредба, която да позволява родителите да упражняват контрол върху наемателя на стола. От тази учебна година в Столична община наемателите на училищните лафки и столове всеки срок получават оценка от страна на родителите.

Съгласно наредба от 2009 г. за децата не се допускат колбаси като основно хранене, обясни проф. Стефка Петрова. Допускат се само такива, по отношение на които има специални изисквания за съдържанието им: например, шунка или филе, което може да присъства само в сандвича, но не като основно хранене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват четвърти съучастник в атентатите в Брюксел
Издирват четвърти съучастник в атентатите в Брюксел
Столичният кмет Фандъкова разпореди повишено внимание в градския транспорт
Столичният кмет Фандъкова разпореди повишено внимание в градския транспорт