НОВИНИ

Пациенти от 73 общини в страната ще получат безплатни кардиологични прегледи

Над 150 лекари - кардиолози ще преглеждат безплатно пациенти от 73 общини в страната в продължение на 3 месеца. Инициативата е част от Националната кампания за превенция на сърдечносъдовите заболявания, наречена "Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот".

пациенти общини страната получат безплатни кардиологични прегледи
bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 12.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Идеята е на Българския кардиологичен институт и Националното сдружение на общините с медийното партньорство на БНТ и е насочена към населените места, в които няма постоянно работещи кардиолози. Прегледите от кампанията са безплатни, не се заплаща и потребителска такса. Екипите ще работят по график според заявките от кметовете. По думите на специалистите, у нас пациентите под 50 години със сериозни сърдечно-съдови заболявания стават все повече, най-често, защото не обръщат навреме внимание на хипертоничната болест на сърцето.

Доц. Сотир Марчев, изп. директор на Български кардиологичен институт: Хората по малки населени места не са обхванати от кардиологична помощ по няколко причини. Едната причина - има места, където просто няма кардиолози. Кардиолозите в България сме неравномерно разпределени.
Проф. Тони Веков, Български кардиологичен институт: Предварително записаните желаещи за прегледи дори нас ни изненадаха - към момента са над 12500 човека, включително от малки градове, където има записани пациенти над 500.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
700 варненци в уязвимо положение получиха днес пакети с хранителни продукти
700 варненци в уязвимо положение получиха днес пакети с хранителни продукти
Световната банка спира финансирането на петролни и газови проекти от 2019 г.
Световната банка спира финансирането на петролни и газови проекти от 2019 г.