Пациенти от 73 общини в страната ще получат безплатни кардиологични прегледи

Над 150 лекари - кардиолози ще преглеждат безплатно пациенти от 73 общини в страната в продължение на 3 месеца. Инициативата е част от Националната кампания за превенция на сърдечносъдовите заболявания, наречена "Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот".

от БНТ
15:10, 12.12.2017
Чете се за: 00:33 мин.
Още
пациенти общини страната получат безплатни кардиологични прегледи

Идеята е на Българския кардиологичен институт и Националното сдружение на общините с медийното партньорство на БНТ и е насочена към населените места, в които няма постоянно работещи кардиолози. Прегледите от кампанията са безплатни, не се заплаща и потребителска такса. Екипите ще работят по график според заявките от кметовете. По думите на специалистите, у нас пациентите под 50 години със сериозни сърдечно-съдови заболявания стават все повече, най-често, защото не обръщат навреме внимание на хипертоничната болест на сърцето.

Доц. Сотир Марчев, изп. директор на Български кардиологичен институт: Хората по малки населени места не са обхванати от кардиологична помощ по няколко причини. Едната причина - има места, където просто няма кардиолози. Кардиолозите в България сме неравномерно разпределени.
Проф. Тони Веков, Български кардиологичен институт: Предварително записаните желаещи за прегледи дори нас ни изненадаха - към момента са над 12500 човека, включително от малки градове, където има записани пациенти над 500.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
700 варненци в уязвимо положение получиха днес пакети с хранителни продукти
700 варненци в уязвимо положение получиха днес пакети с хранителни продукти
Световната банка спира финансирането на петролни и газови проекти от 2019 г.
Световната банка спира финансирането на петролни и газови проекти от 2019 г.