НОВИНИ

120 години Национална художествена академия

Националната художествена академия, най-старото висше художествено училище в България, отбелязва 120 години от своето основаване. Тя е открита като Държавно рисувално училище през февруари 1896 г. с указ на княз Фердинанд и благодарение на активната подкрепа на видни български художници и общественици. Днес годишнината беше отбелязана с официална церемония в Българската академия на науките. Бяха валидирани и две пощенски марки и беше открита изложба "120 години. Ректорите ".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:22, 22.11.2016
5443
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Сред творците завършили Академията са Дечко Узунов, Иван Ненов, Никола Михайлов, Златю Бояджиев. Сега, годишно висшето училище подготвя по около 150 студенти в 19 специалности. Само за последните 10 години Академията са завършили около 1800 бакалаври и 1000 магистри.

През последните години освен в познатите досега специалности художествената Академия обучава и в нови- като например "Теория и практика на художественото образование ". Преди 5 години преподаватели и студенти се включиха в протести срещу недофинансирането на висшето училище.

проф. Николай Драчев, ректор на НХА: Мисля, че този проблем вече е в миналото, вече имаме реалното финансиране, естествено вече всяка една Академия като отделно звено преценява как да ги разходва тези неща. Разбира се успехите са много повече от това, което имаме като проблеми. Всички неща, които имаме като намерения до тази година сме ги изпълнили по най-добрия начин и с надеждата оттук нататък да бъдем по- успешни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезопасиха булевард след сигнал на БНТ 2
Обезопасиха булевард след сигнал на БНТ 2
Столична гимназия организира първия училищен референдум
Столична гимназия организира първия училищен референдум