"Научи се да даряваш"

Как се става доброволец или дарител, ако си още дете? Доказателството, че стига да искаш, има начин да помагаш, са над 600 ученици от 10 града у нас. Те са част от програмата "Научи се да даряваш". В 250 урока досега тя показва на децата, че могат да подкрепят някой или нещо не само с благотворителни СМС-и.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
10:09, 25.02.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Елена Андреева, фондация "Очи на четири лапи": "Когато не виждате, не знаете къде се движите, какво има пред вас, дали има кола, дали има дупка, дърво - и кучето помага на човека да се движи по-безопасно".

- Сприятелихте ли се вече?

Лора-Мария Стоянов, 3 "А" клас: - Смятам, че да.

Всяка седмица третокласниците от 126-то училище имат по един час, който си няма име и по него оценки не се пишат. С програмата "Научи се да даряваш" децата пробват различни начини да се грижат за другите. Темата днес е "Как да помагаме на животните, които помагат на нас." След срещата и който си няма, и който си има, иска куче. Но Лима е по-специална.

Лора-Мария Стоянов, 3 "А" клас: Може да води човека, докато другите кучета мислят само за игра.
Елена Андреева, фондация "Очи на четири лапи": За кучето-водач е изключително важно да се знае, че не трябва да се пипа без разрешение и не трябва да се създава суматоха около него, тъй като това му пречи на работата. И е хубаво детето като види такова куче да знае какво представлява то, да го познава по специалната маркировка и да знае, че не трябва да го закача.

- Как можеш да се грижиш за него най-добре?

Симона Васи, 3 "А" клас: - Ами, като му имаш доверие.

Срещата е дело на Сия Джанева, един от "учителите по дарителство".

Сия Джанева, учител по проекта "Научи се да даряваш": Да даряваш, значи да получаваш. Когато учителят ги поведе в такава насока, те веднага се включват.

Сред другите уроци в програмата са "как се работи в екип", "какво е "предразсъдък" и "как се правят комплименти".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Висока смъртност при пчелите в Югозападна България
Висока смъртност при пчелите в Югозападна България
Нов скандал с Тръмп - журналисти не бяха допуснати на брифинг в Белия дом
Нов скандал с Тръмп - журналисти не бяха допуснати на брифинг в Белия дом