НОВИНИ

Образователната програма "Заедно в час" и във Велико Търново

От тази година и старата столица Велико Търново става част от образователната програма на неправителствената организация "Заедно в час". До момента областите-участници са десет, а целта е да се привличат мотивирани, способни и социално ангажирани млади хора, които да започнат работа като учители в основни и средни училища. Набирането на учебни заведения-партньори и кандидати за преподаватели в старата столица вече започна, а продължителността на програмата е две години.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:13, 25.02.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Вече шест години „Заедно в час" набира млади и амбициозни педагози, които мечтаят да бъдат учители. В момента по програмата работят 165 души в десет региона на страната. По време на двугодишния период на работа в училище, „Заедно в час" дава възможност за допълнително обучение и квалификация на младите хора.

Нели Колева - директор „Публични партньорства - Заедно в час": Новите хора в образованието, които имат опит в различни професионални дейности вкарват една свежа перспектива в училища, където може би нещата от дълго време не са се променяли!статистиката показва, че в България няма достатъчно интерес към учителската професия, гилдията застарява, а най-активните кандидати не се насочват към това поприще.

За радост, има и положителни примери. В училище „Бачо Киро" във Велико Търново работят 30 млади учители! Колегите им с опит казват, че младата вълна променила всичко в училище - атмосферата, енергията, децата, успехите, мечтите и надеждите.

Владимир Николов - директор на ОУ „Бачо Киро": Запознат съм с програмата, харесва ми, няма друг изход, няма. Вчера бяхме на съвещание в регионалното управление, там видяхме каква е картината. До пет години до четиридесет и колко процента трябва да се сменят.
Венета Михайлова - учител по български език и литература: Хубаво е да работят както по-млади, така и възрастни учители. От тях черпим опит, от тях черпим мъдрост, но ние внасяме енергията и ентусиазма в училище.
Нина Чинтулова - учител: При мен предимството е, че съм много близо до тях, че съм млад учител и някак си ги разбирам, виждам желанията им, опитвам се да ги удовлетворявам, насърчавам това, което им харесва.

Набирането на училища-партньори на проекта във Велико Търново продължава. Желаещите млади учители ще започнат работа от новата учебна година. "Заедно в час" търси партньори и в областите Плевен и Сливен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна карнавалът в Рио
Започна карнавалът в Рио
Варненци получиха съобщения за дължими данъци през 2017-а
Варненци получиха съобщения за дължими данъци през 2017-а