НОВИНИ

Близки на пострадалите в катастрофата в Унгария търсят съдействие от омбудсмана

Близки на тежко пострадалите наши сънародници в катастрофата в Унгария, която стана преди две седмици, търсят съдействие от омбудсмана Мая Манолова. Това съобщи кметът на търговищкото село Руец - Ибрям Ахмедов, откъдето е раненото семейство Алиеви. Те пътували от Холандия в един от ударните микробуси. От болницата в Сегед настоявали за спешен трансфер на пациентите със самолет в България, тъй като те нямали европейска здравна карта, а здравните им осигуровки били прекъснати.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
08:05, 25.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Къщата на 57-годишните Салие и Елиман в село Руец стои празна, след като те не се прибрали от злополучното пътуване в Холандия. Вече 10 дни те са в реанимацията в унгарската"Юджи клиник". По думите на кмета на селото жената е с черепно-мозъчна травма и фрактури на крайниците, а мъжът ѝ със счупен гръбначен стълб. Преди месец те тръгнали не на гурбет, а да видят внучето си в Холандия.

Георги Иванов, съсед: Той каза две седмици ще стоят в Холандия при сина си. - И какво е сега положението?! - А и двамата в кома. О, Боже!

Кметът на селото и до днес няма вест за състоянието им от официалните власти. Синът им потърсил помощ, за да се платят над 5 000 лв. здравни осигуровки, които безработното семейство дължало от 2012 г. насам. Събрали парите от роднини и приятели, а кметът ги внесъл.

Сега било нужно районната каса в Търговище да издаде сертификат, заместващ европейската здравна карта. Пострадалите обаче са в реанимация, на изкуствено дишане и не могат да подпишат какъвто и да е документ. Близките били уведомени, че пострадалите трябва да се транспортират в българска болница.

Ибрям Амхедов, кмет на с. Руец: Лекарите са казали, че трябва да се изпишат понеже не покриват разходите, няма кой да ги плати.
Сунай Хасанов, адвокат: Унгарските власти искат задължително това да стане със самолет, което е изключително скъпо. Във връзка с това очакваме държавата да ни подпомогне.

Адвокат Хюсеинов обясни, че предстои да се заведе дело за назначаване на т. нар. особен представител на семейството. За целта от консулството ни в Будапеща вече е пристигнала служебна бележка, която удостоверява, че те не са в съзнание и възможност да подписват документи. Засега се разчитат на съдействие от администрацията на омбудсмана Мая Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЛС обсъжда Националния рамков договор
БЛС обсъжда Националния рамков договор
100 стихотворения и 100 карикатури в книгата Резил в движение
100 стихотворения и 100 карикатури в книгата "Резил в движение"