Утре е Сирни Заговезни, когато по традиция, всички християни ще си поискаме и дадем прошка. На празника традиционно се яде халва. Оказва се, че българската халва, която се произвежда в русенското село Стамболово, е най-предпочитаният продукт на трапезата и на румънците по време на великденските пости. Ето как се прави истинската халва за празника.
This is a modal window.
От ранни зори аромат на пресен тахан се разнася над Стамболово, а в двора на предприятието, където се произвежда халвата чакат търговци на едро от Румъния, за да я натоварят и да заредят магазините в северната ни съседка.
Сезгин Дауд - производител на халва: По принцип те много по-постят, отколкото в България и по време на пости ядат халва, нищо друго.
Всеки ден в предприятието се произвежда по 1 тон халва, но заради свития пазар само част от нея стига до българския потребител. Натуралният продукт се приготвя от слънчогледов тахан и захарен сироп, а за да се сгъсти се добавя екстракт от чувенов корен. Изпича се на 135 градуса.
Шанел Шанси - технолог: Процесът на изпичане се проверява с ръка. Двата компонента трябва да се омешат хубаво.
Дали е направена майсторски халвата се познава, ако се къса на конци и топи в устата. Според Сезгин Дауд обаче, по-младите все по-рядко консумират от десерта.
Сезгин Дауд - производител на халва: Младите не познават халвата, предпочитат други сладки, но възрастните хора я слагат на трапезата. Единственото, което може да привлече младите хора е качеството.
Освен това от година производителят разчита на собствена дистрибуция, за да избегне завишаването на цената на халвата в хранителните магазини.
Сезгин Дауд - производител на халва: Магазинът да е единственият посредник между нас и крайният потребител. Няма оскъпяване на цената.
След Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти и освен това е богата на калций.